Trei fonduri de investitii administrate de filiala americana a bancii elvetiene Julius Baer au ajuns la o expunere de aproape 140 de milioane de dolari (117 milioane de euro) pe actiuni cotate pe Bursa de la Bucuresti, cel mai capitalizat dintre fonduri fiind, din datele existente pe piata, cel mai mare investitor de portofoliu din Romania.

Fondurile (Julius Baer International Equity Fund, Julius Baer International Equity II Fund si Julis Baer Global Equity Fund) detineau la finalul lunii iulie actiuni in valoare de 138 de milioane de dolari, conform raportului trimestrial transmis la finalul lunii trecute catre Securities and Exchange Comission (SEC), autoritatea de supraveghere a pietei de capital din Statele Unite.

Din iulie si pana acum, majoritatea actiunilor cotate la Bursa au avut o traiectorie ascendenta, asa ca valoarea actiunilor detinute de fonduri este in prezent chiar mai mare.

Valoarea portofoliului de actiuni detinut de fond este echivalenta cu valoarea tranzactiilor de pe Bursa dintr-o luna intreaga, ceea ce inseamna ca o decizie de a cumpara sau a vinde a managerilor fondului de la New York are un impact puternic asupra cotatiilor actiunilor de la Bucuresti.

Actiunile romanesti reprezinta de abia 1% din activele fondurilor, care se ridicau la finalul lunii iulie la 14,3 mld. $, conform raportului trimestrial. Fondurile se tranzactioneaza pe multe dintre pietele de capital din lume, de la cele din Indonezia sau Africa de Sud si pana in Statele Unite sau Germania.

Cel mai mare fond administrat de americani, Julius Baer International Equity Fund, detinea la finalul lunii iulie actiuni Petrom in valoare de 96 milioane de dolari, reprezentand 1,07% din capitalul companiei, la care se adaugau actiuni BRD in valoare de 29,1 milioane de euro, reprezentand aproape 1,5% din capitalul bancii.

Actiunile Petrom au scazut de atunci cu aproximativ 6%, insa cele ale BRD au crescut cu aproximativ 40%.

Fondul mai detinea la finalul lunii iulie actiuni Impact in valoare de 4,5 milioane de dolari, actiuni la producatorii de medicamente Sicomed si Biofarm, fiecare dintre pachete depasind 2 milioane de dolari, alaturi de participatii mai mici la Compa Sibiu, Rolast Pitesti, Santierul Naval Braila si Socep Constanta.

Rolast a fost in ultimii ani unul dintre cele mai proaste plasamente de pe Bursa.

Fondul a continuat sa cumpere actiuni romanesti in trimestrul mai-iulie, conform raportarilor catre SEC.

In aceasta perioada fondul a luat 8 milioane de actiuni Petrom, in valoare de un milion de dolari, participatiile la Impact si Biofarm crescand cu 8 si respectiv 4 milioane de actiuni, probabil in urma majorarilor de capital operate de companii.

Managerii au vandut in schimb pachetele de cate 0,1% din capitalul fiecarei SIF, pe care le detinea la finalul lui aprilie.

Fondul a intrat pe piata in urma cu cativa ani si a cumparat constant actiuni Petrom si BRD, cea mai mare parte a portofoliului actual fiind reprezentata din castigurile acumulate din cresterea valorii actiunilor achizitionate.

In perioada mai-iulie, castigul obtinut de fond pe piata romaneasca a fost de aproximativ 30 mil. $.

Din datele existente pe piata fondul a suspendat operatiunile de vanzare de titluri noi, investitorii avand doar posibilitatea sa rascumpere titluri.

Societatea de management a infiintat insa un fond similar, Julius Baer International Equity II Fund, si care a intrat deja la cumparare pe aceleasi piete pe care este prezent si primul fond. In ultimul trimestru cel de-al doilea fond a luat actiuni Petrom in valoare de 650.000 de dolari, dintr-un activ in valoare de 104 milioane de dolari.

Cel de-al treilea fond prezent pe Bursa este Julius Baer Global Equity Fund, a carui expunere pe piata romaneasca este tot de 1%, dar dintr-un activ de 50 de milioane de dolari. Fondul detine actiuni la Petrom, BRD, Impact si la cele cinci SIF-uri in valoare de 516.000 de dolari.

Conform informatiilor de pe piata cele trei fonduri au intrat pe Bursa prin intermediul ING Securities, societatea de brokeraj a ING Bank, societatea care a intermediat cele mai multe tranzactii pe Bursa de la inceputul anului, cu operatiuni in valoare de aproape 250 milioane de euro.

pe larg in Ziarul Financiar