Scandalul comercial romano-iranian a fost alimentat de GSP pentru a rupe contractul cu firma Petro Iran Development. Afirmatiile apartin analistului economic Dan Constantin.

Potrivit lui Constantin, cresterea pretului la petrol a determinat majorarea de doua-trei ori a pretului pentru prospectiunile geologice. GSP, care a semnat un contract cu iranienii pe doi ani, pierde bani si vrea sa renunte la angajament.

Dan Constantin continua seria explicatiilor in conflictul economic dintre GSP si firma iraniana. El explica pentru HotNews.ro care sunt itele scandalului iscat intre firma romaneasca de prospectiuni geologice GSP si compania Petro Iran Development.

“Cred ca, din cauza pretului foarte bun existent in prezent pe piata la petrol, a crescut si pretul la prospectiunile geologice, fapt care nu le pica bine celor de la GSP, pentru ca, prin semnarea contractului cu iranienii la un pret fix, firma romaneasca pierde bani. GSP nu este multumita de acest lucru si vrea sa renunte la contractul cu iranienii.”, a explicat analistul economic.

Redactorul sef adjunct de la Jurnalul National sustine ca, in cazul in care GSP va renunta sa onoreze contractul, nu pierde nimic chiar daca Petro Iran Development o actioneaza in instanta. “In momentul de fata platformele firmei GSP de pe care se fac prospectiuni gelogice si care sunt inchiriate companiei iraniene sunt gajate la BCR.

Firma romaneasca a luat un imprumut de 100 de milioane de euro de la BCR si a girat cu platformele pe care le detine.

Daca firma iraniana va actiona si va castiga in instanta impotriva firmei romanesti pentru renuntarea la contract, GSP nu are ce sa piarda pentru ca platformele sunt ale bancii. Pe de alta parte, BCR poate sa obtina pe platformele gajate linistit circa 500 de milioane de euro, iar compania iraniana nu se alege cu nimic.”, a explicat Constantin.

Conflictul dintre cele doua firme a devenit cunoscut in momentul in care GSP a facut acuzatii grave prin intermediul presei, conform carora iranienii au deschis focul asupra platformei de forare Orizont.

Analistul economic a sesizat, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca aparitia acestei informatii s-a facut prin intermediul trustului de presa Realitatea Media la care este actionar Liviu Luca, care este si un apropiat al presedintelui GSP, Gabriel Comanescu.

“Ieri, la primele ore in timpul pranzului, singura informatie provenea de la firma romaneasca, ceea ce este foarte interesant. (...) Cred ca exista cel putin cateva lucruri ciudate din partea firmei romanesti.

Daca ne gandim ca este un trust media, si anume Realitatea Media, in stransa legatura cu aceasta firma de prestatii din industria petroliera si ca domnul Comanescu si-a ascuns legaturile, fiind coleg de afaceri si intr-o stransa legatura cu domnul Luca”

La anuntul facut de GSP ca iranienii au atacat platforma Orizont, Constantin este sceptic. “Nici dupa doua zile nu se stie daca iranienii chiar au atacat platforma cu focuri de arma sau doar au tras in aer, tot ce stim este varianta firmei GSP, iar agentiile iraniene neaga vehement ca ar fi fost vorba despre asa ceva.

Pana acum se stie, conform unor transmisii de pe platforma Orizont, ca au fost trase focuri de arma dar nu se specifica daca in directia platformei sau in apropierea ei. Si aici pare cusuta cu ata alba povestea spusa de GSP. Trebuie sa asteptam intoarcerea celor doi oficiali romani care se afla in acest moment pe platforma” a mai spus analistul economic.