EVZ citeaza in editia de azi surse care confirma existenta unui dosar al lui Varujan Vosganian, dar afirma ca mai exista doar o copie a acestuia, intr-o arhiva de microfilme de la Bran.

Cotidianul publica un interviu cu liderul liberal, luat insa inainte de izbucnirea scandalului legat de eventualul dosar de informator.

Acesta a fost declansat de un articol publicat de Jurnalul National, neinsotit de documente si semnat de Liviu Turcu, un fost general din cadrul DIE/CIE, fugit in SUA in 1989.

Romania Libera publica un interviu cu Jan Wiersma, care afirma ca "vor fi probleme mari daca guvernul insista asupra candidaturii lui Vosganian".

Adevarul se multumeste sa noteze nemutumirile socialistilor europeni, dar anunta un interviu cu Liviu Turcu despre "Averea Diavolului".

Crescut de Securitate, hranit de Vintu

Romania n-avea aseara comisar si nici portofoliu in Comisia Europeana (CE). Desi Varujan Vosganian a avut o runda de discutii la Bruxelles, el nu a fost inca acceptat de presedintele CE, Jose Manuel Barroso. Aseara, negocierile continuau, surse de la Bruxelles luand in calcul si varianta unei alte nominalizari din partea Bucurestiului.

Presedintele CE s-a intalnit ieri cu candidatii Bucurestiului si Sofiei, Varujan Vosganian si Meglena Kuneva. La finalul intrevederii insa, doar Kuneva a primit unda verde pentru a ocupa portofoliul „Protectia consumatorului”.

De altfel, Varujan Vosganian nu a fost prezent nici la poza de grup facuta la finalul discutiilor cu candidatul roman si cel bulgar.

„Consultarile in vederea desemnarii comisarului Romaniei sunt inca in curs de desfasurare”, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Comisiei Europene.

Socialistii europeni sunt nemultumiti

Nominalizarea lui Varujan Vosganian pentru postul de comisar european a produs nemultumire la Bruxelles. Parlamentarii europeni nu vad cu ochi buni faptul ca in conducerea UE va intra o persoana despre care nu au auzit altceva decat ca a fost platit de Sorin Ovidiu Vintu.

Grupul Socialistilor Europeni si-a manifestat deja public pozitia critica fata de Vosganian, iar Grupul Popularilor este foarte iritat de nominalizarea inca unui liberal in Comisie, dupa Meglena Kuneva din Bulgaria. Din aceste motive, Vosganian risca sa nu primeasca investirea din partea Parlamentului European

Necunoscut la Bruxelles

„Candidatul blugar este bine-cunoscut pentru atitudinile sale europene si implicarea politica, in timp ce candidatul roman este necunoscut. Ceea ce se stie despre el este ca apartine dreptei politice si ca se afla pe statul de plata al unor mari afaceristi”, se arata intr-o declaratie comuna a celor doi vicelideri ai grupului socialist, Hannes Swoboda si Jan Marinus Wiersma.

Expresia folosita de acestia pentru a se referi la Vintu este „a big economic tycoons”, traductibila fie prin „mare afacerist”, fie prin „mogul” sau „magnat”. Pentru a lamuri aceste chestiuni, atat grupul socialistilor, cat si cel al popularilor asteapta cu interes momentul in care Vosganian va fi audiat in Parlamentul European.

„In ceea ce-l priveste pe candidatul roman, este clar ca va trebui sa-i mai analizam profilul european, precum si acceptarea de catre acesta a standardelor si valorilor europene”, au completat Swoboda si Wiersma, promitand o audiere „corecta, dar dura”.

Tariceanu e prudent

„Nu cred ca declaratia (socialistilor europeni - n.r.) releva suspiciuni. Ei au spus ca vor avea o atitudine corecta si impartiala fata de toti candidatii. Cred ca nu e nevoie sa politizam anumite chestiuni din perspectiva grupurilor politice care sunt in Parlamentul European”, a declarat ieri, prudent, premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Popularii europeni ar vrea si ei un comisar

PSD sustine pozitia socialistilor europeni si isi manifesta scepticismul ca Vosganian va reusi sa obtina girul Parlamentului de la Bruxelles. „In familia socialistilor europeni sunt mari reticente. Vosganian nu a avut functii guvernamentale si nu cunoaste mecanismele de la nivelul Comisiei Europene”, a obiectat si Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvant al PSD.

Liderii social-democrati sustin ca la Bruxelles nu a fost bine vazuta nominalizarea unei persoane din esalonul doi care nu a fost considerata demna de a primi o functie in Guvernul Romaniei, dar este bun pentru a fi trimis comisar.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a subliniat ca la nivelul socialistilor si al popularilor europeni exista „o preocupare fata de dezechilibrul creat in economia politica a Comisiei Europene prin cooptarea a doi comisari liberali, dat fiind ca partidul liberal european e relativ mai mic fata de familiile politice social-democrata si populara”.

Geoana a spus ca PSD nu va milita impotriva lui Vosganian in cadrul grupului socialistilor europeni, dar nici nu va face rabat de la criteriile impuse unui comisar european. Acesta a mai cerut o intalnire a candidatului Romaniei cu comisia parlamentara de integrare europeana. (A contribuit Laura Ciobanu)

Partidul lui Vosganian

Vintu a recunoscut ca a finantat UFD

Sorin Ovidiu Vintu a recunoscut public ca a sustinut financiar Uniunea Fortelor de Dreapta (UFD), condusa de Varujan Vosganian.

„Eu am finantat in mod oficial, din conturi bancare, Uniunea Fortelor de Dreapta, un partid in care am crezut, la constructia caruia am contribuit”, afirma Vintu intr-un interviu acordat „Evenimentului zilei” si publicat pe 1 iunie 2006. Foarte atent la relatia SOV-Vosganian a fost si presedintele Traian Basescu.

In octombrie 2000, el afirma intr-un interviu acordat ziarului „Adevarul” ca Vintu a platit oameni politici, printre care si Vosganian, pentru a-i sustine interesele in parlament. Amintind de sponsorizarea UFD, Basescu mergea mai departe sustinand ca Vintu a avut influenta si in cazul alegerii actualului senator PNL la sefia Comisiei de buget-finante.

Legionarism

Varujan Vosganian nu face parte numai din gruparea politica liberala, ci si din gruparea "Rost", constituita in jurul revistei cu acelasi nume. Publicatia crestina, puternic colorata in verde cum se poate vedea si de pe site-ul www.rostonline.org, este marcata de ideile legionarismului romanesc interbelic.

Varujan Vosganian este nu numai autor de articole, ci si participant la evenimentele organizate de "Rost", ultima data in decembrie 2005, alaturi de Marian Munteanu.

Miscarile lui Tariceanu i-au enervat pe liderii PNL

Confuzie totala in randul liberalilor

O eventuala respingere a lui Varujan Vosganian le-ar pica rau liberalilor, pe care desemnarea unui nou candidat la postul de comisar european i-ar pune in dificultate.

Surse liberale spun ca varianta Mihai-Razvan Ungureanu i-ar aduce pe liberali din nou la mana lui Basescu, cu privire la nominalizarea unui nou ministru de externe.

Liberalii se tem ca presedintele ar incerca sa le impuna pe acest post un om agreat de el sau chiar sa revendice si acest minister pentru PD.

In partid domneste confuzia, liberalii nefiind lamuriti daca targul comisar european contra sefia MApN este de bine pentru PNL. In schimb, la varf exista destui care sunt in mod clar nemultumiti.

Miercuri seara, o parte dintre membrii Biroului Permanent al PNL i-au reprosat premierului ca a cedat prea usor Apararea. Acestia au fost cu atat mai suparati cu cat nu au fost consultati la luarea deciziei, ci anuntati ulterior, „ca sa nu afle din presa”. Surse liberale sustin ca unul dintre cei mai vehementi critici ar fi fost Dan Radu Rusanu.

Tariceanu a replicat ca nu au decat sa munceasca mai mult pentru partid, sa obtina mai multe procente in sondaje si atunci vor putea obtine toate functiile importante din stat.

Antonescu vrea sa limiteze actiunile politice ale lui Basescu

Liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu, a anuntat ca va propune astazi la Delegatia Permanenta a PNL o rezolutie care sa solicite limitarea actiunilor politice ale lui Basescu la cele permise de Constitutie si, totodata, sa-i ceara lui Tariceanu „sa fie singurul prim-ministru al acestei tari”.

Si presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, considera cele petrecute „o cedare absolut ilogica si o noua umilinta datorata pretentiilor absurde ale celor cu care PNL s-a asociat”. (Laura Ciobanu)

Trecut tenebros

„Comisarul european”, agent acoperit?

Varujan Vosganian ar fi fost, inainte de Revolutie, agent acoperit al fostei Directii de Informatii Externe (DIE) a Departamentului Securitatii de Stat (DSS), au declarat pentru „Evenimentul zilei” surse apropiate serviciilor secrete.

Liberalul propus de premierul Calin Popescu-Tariceanu pentru functia de comisar european ar fi fost recrutat in anii ‘80, pe vremea cand era contabil-sef la Intreprinderea de spirt si drojdie Bragadiru, Bucuresti, de unde a trecut la Centrala Berii, intermediara intre unitate si guvern.

Sursele EVZ sustin ca dosarul lui Varujan Vosganian ar fi fost distrus, insa copia sa microfilmata s-ar afla intr-o arhiva la Bran.

Cercetatori cu experienta in studierea arhivelor fostei Securitati spun insa ca „este greu de crezut ca DIE distrugea vreun dosar, chiar daca se spune ca aceasta era o practica. Erau atat de bine conspirate, incat numai cei implicati direct ar fi putut sa decodeze informatiile continute in ele”.

Dosarul lui Vosganian sau microfilmul acestuia ar fi trebuit sa ia drumul CNSAS dupa declasificarea tuturor documentelor privind siguranta nationala, prin Decretul prezidential 117 din iulie.

EVZ

„Acuzele la adresa mea sint extrem de vulnerabile si de calomnioase“

Atacat de socialistii europeni pe motiv ca e prea de dreapta si ca ar fi fost pe statul de plata al unor „oligarhi“, Varujan Vosganian respinge acuzatiile punind, in interviul acordat „Cotidianului“, atitudinea liderilor PES pe seama „unor colegi romani“.

Cum s-a ajuns practic la decizia premierului de a va propune pe dvs.?

Am avut o discutie cu premierul acum citeva saptamini in care mi-a relatat ca pentru postul de comisar este nevoie de o persoana care sa nu fi avut contacte cu fosta Securitate, sa nu fi fost amestecat in scandaluri de coruptie si sa aiba experienta politica.

I-am dat un CV in limba engleza care a fost transmis la Bruxelles.

De ce v-a ales totusi pe dumneavoastra? Care au fost atuurile dvs. fata de celelalte propuneri venite dinspre PNL?

Cred ca am avut un CV care a corespuns in linii mari acestor cerinte. Era vorba si despre un anumit tip de pregatire profesionala, din cite am inteles, axat pe studii economice.

A fost un criteriu competenta in domeniul economic?

Cel putin asa a anuntat la inceput primul-ministru. Nu pot sa va spun mai mult despre asta. Primul-ministru ar putea sa va dea mai multe detalii.

Va aduceti aminte exact cind ati avut prima discutie?

Era in preajma Congresului Francofoniei.

Cu domnul Traian Basescu ati avut vreo discutie?

Nu am avut. Eu am fost cu dinsul in Armenia, dar atunci inca nu se pusese aceasta problema.

Nu ati discutat nici dupa?

Nu. De cind ne-am intors din Armenia, de unde ne-am despartit in termeni foarte cordiali, nu am mai avut nici o intilnire cu dinsul.

Va amintiti probabil de acuzatia lansata de domnul Basescu in 2000, in legatura cu sprijinul financiar pe care l-ati fi avut de la Sorin Ovidiu Vintu, ca sa detineti si presedintia Comisiei de buget-finante a Senatului.

In 2000 a fost singura data in viata mea cind am dat in judecata pe cineva. L-am chemat in instanta pe domnul Traian Basescu, iar Domnia sa a venit si a spus ca a primit niste informatii in campania electorala si ca a decis sa le utilizeze. Ulterior, a cercetat si a vazut ca nu sint temeinice, iar in acel moment eu am oprit totul.

Astfel capitolul asta cu Traian Basescu poate fi considerat incheiat, cu atit mai mult cu cit in campania din 2004 mi-a cerut personal sustinerea in campania electorala, in turul doi de scrutin. Dupa aceea a fost memorabila acea scena cu palaria in care domnul Basescu mi-a multumit public pentru implicarea mea in campania parlamentara si prezidentiala. Consider acest diferend inchis.

Astazi a aparut pe site-ul socialistilor europeni o declaratie comuna a vicepresedintilor grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda si Jan Marinus Wiersma, in care se spune ca „se stie ca ati fi fost pe statul de plata al unui mare mogul economic“, ca ati fi cam prea de dreapta...

Imi pare rau ca o astfel de initiativa a pornit de la unii colegi de-ai nostri romani.

De la ce colegi?

Nu pot sa va spun.

Dar cum raspundeti totusi?

Mie imi pare sincer rau ca acolo la Bruxelles devine un loc in care unii colegi de-ai nostri din politica romaneasca gasesc prilej de rafuiala, pentru ca cele trei acuze sint extrem de vulnerabile si chiar calomnioase.

Eu sint in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei de doi ani si am avut in calitate de sef al Comisiei de Buget contacte cu mai multi dintre comisarii europeni pe care ii cunosc personal.

In al doilea rind, ideea ca as fi de dreapta, eu cred ca este o idee onoranta, poate ca daca s-ar pune problema extremei drepte sa se poata discuta, niciodata in viata mea nu a existat nici macar vreo suspiciune ca as fraterniza cu partidele extremiste din Romania. Deci aceasta a doua acuza este cu totul ne la locul ei.

Iar in legatura cu a treia, cum ca as fi pe un stat de plata, pot sa va spun ca niciodata din 1990 incoace nu am avut vreo implicare de acest fel in mediul privat. Eu sint participant la doua firme care sint ambele microintreprinderi, si in afara de asta nu am avut nici un fel de implicare, mai mult decit atit, am evitat orice implicare ce ar fi creat suspiciuni.

Pe scurt, nu am avut nici un fel de venit, altul decit cel din retributia parlamentara si din retributiile din organismele non-guvernamentale, in care am activat, anume Uniunea Scriitorilor, ci numai dividente de la cele doua microintreprinderi.

Nu am fost niciodata intr-un consiliu de administratie, nu am fost niciodata remunerat ca fiind consilier al cuiva, nu am fost niciodata implicat in vreun scandal de coruptie, si - avind in vedere pozitia pe care o am - nici macar nu am cumparat actiuni la bursa, pentru a nu plana pe spatele meu vreo suspiciune. De aceea, sincer spun, aceasta actiune este cu totul calomnioasa.

Avind in vedere ca stiti in general cam la ce tip de chestionar urmeaza sa fiti supus in Parlamentul European sint intrebari pe care le considerati mai delicate?

N-as sti sa spun pentru ca aceste intrebari vor fi colectate de la membrii Parlamentului European, ele pot fi foarte variate, sint legate si de domeniul...

Ce anume va ingrijoreaza mai mult in legatura cu procedura, de la nominalizare pina la validare?

Singura mea preocupare este legata, din pacate, de modul in care unii dintre colegii din Romania se raporteaza la aceasta chestiune, deoarece ei incearca poate sa mute dezbaterile din Romania la Bruxelles. Din acest punct de vedere, poate exemplul bulgar este demn de luat in seama. Acolo, atunci cind s-a convenit asupra propunerii, a existat un oarecare consens.

Nu-mi aduc aminte in Romania sa fi avut vreo atitudine agresiva, sa fi folosit un limbaj agresiv sau sa fi incercat sa induc in politica romaneasca o atitudine incorecta.

De aceea, cred ca este firesc sa astept acelasi tip de reactie de la colegii mei, indiferent din ce partid, mai ales ca i-am incredintat pe toti ca prezenta mea la Bruxelles va presupune o colaborare deschisa cu toate partidele din Romania.

Cotidianul

Interviu cu Jan Marinus Wiersma, raportorul pentru Romania al grupului socialist din PE

„Vor fi probleme mari daca guvernul insista asupra candidaturii lui Vosganian”

- Cum comentati faptul ca Varujan Vosganian nu a fost nominalizat de presedintele Comisiei Europene drept candidat la postul de comisar?

- Faptul ca domnul Barroso a anuntat deja portofoliul si responsabilitatile comisarului bulgar, inainte de a finaliza discutiile cu guvernul roman arata ca aceste discutii nu se poarta in legatura cu impartirea portofoliilor, ci il privesc pe insusi candidatul roman. Este doar parerea mea, fireste.

Dar sunt convins ca domnul Barroso are aceleasi intrebari pe care le-am pus si noi in comunicatul de presa.

- Ce inseamna acest gest? Guvernul roman trebuie sa propuna un alt candidat?

- Desigur ca e la latitudinea Romaniei sa propuna sau nu un alt candidat, dar Barroso cu siguranta ca va pune unele intrebari. Este decizia guvernului roman daca insista sau nu asupra candidaturii domnului Vosganian.

Dar daca sunt prea multe intrebari neclare privind acest candidat si daca guvernul insista sa mentina aceasta candidatura, atunci cu siguranta vor fi probleme mari in Parlamentul European. Situatie pe care si Barroso doreste sa o evite.

- Ce fel de probleme?

- Foarte simplu: daca guvernul mentine un candidat impotriva vointei lui Barroso si acel candidat este inconjurat de dubii privind trecutul sau, viziunea sa politica si lipsa de experinta europeana, la audieri, Parlamentul European poate decreta ca acel candidat nu este acceptabil si il poate bloca. Ne sta in putere sa facem asta.

- Liberalii si verzii au spus ca il sustin si ca nu au nici o obiectie impotriva lui...

- Este foarte straniu ca ei il sprijina inainte de audieri. Noi nu am spus ca-l sprijinim sau nu, ci doar ca vom sublinia aceste intrebari in audieri si vom cere raspunsuri, iar Parlamentul va decide apoi prin vot. Nu am sprijinit niciodata un candidat inainte ca audierile sa aiba loc. Dar poate ca liberalii si verzii stiu mai multe despre calitatile domnului Vosganian decat noi.

Mie mi se pare straniu ca guvernul roman a propus un candidat de care n-am auzit niciodata. Numele lui mi-e complet necunoscut, iar eu sunt unul dintre europarlamentarii care stiu multe despre Romania si vin foarte des la Bucuresti.

- Ce fel de candidat ar fi de preferat, unul de calibru mai inalt?

- Totul ar fi fost mult mai simplu daca Romania ar fi propus un candidat cu profilul Meglenei Kuneva, de exemplu. Noi o cunoastem, ea ne cunoaste pe noi, fiind ministrul Afacerilor Europene, stie despre ce vorbeste cand vine la Bruxelles sau Strasbourg.

Este primul comisar din partea acestei tari, asa ca nu e atat o chestiune de calibru, ci de a avea contacte, de a sti cum functioneaza Comisia si Parlamentul. Asa ca sunt foarte surprins, pentru ca sunt destui candidati in Romania care ar fi putut ocupa acest post - ministrul de Externe, ministrul Integrarii, fostul negociator-sef Vasile Puscas... Nu stiu de ce premierul l-a selectat pe acest domn Vosganian.

- A fost parte a unei intelegeri politice.

- Da, dar unele intelegeri sunt mai bune decat altele.

- Conteaza mai mult sa fie un tehnocrat decat un om politic?

- Desigur ca in Comisie background-ul politic joaca un rol important, dar trebuie sa ne asiguram ca acesti candidati stiu despre ce vorbesc. Nu ma deranjeaza daca un comisar are o anumita culoare politica, dar mai important e ca el sau ea sa-si cunoasca bine domeniul.

Romania Libera, Valentina Pop