Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a respins, in sedinta de marti, contestatia Arhiepiscopului Sucevei si Radautilor, IPS Pimen, la decizia de colaborare cu securitatea ca politie politica, data anterior de CNSAS, ne-au declarat surse din cadrul Colegiului.

IPS Pimen poate ataca decizia CNSAS la Curtea de Apel.

Colegiul a decis, la 9 octombrie, ca Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, IPS Pimen, a facut politie politica el colaborand atat cu Departamentul Securitatii Interne (DSS), cat si cu Departamentul de Informatii Externe (DIE). IPS Pimen avea doua nume de cod: "Sidorovici" si "Petru".

Colegiul CNSAS a inceput studierea activitatii unor preoti la sfasitul lunii august si, pana in acest moment, a dat cinci verdicte de politie politica: Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Pimen, Episcopul de Arges, Calinic Argatu, si Episcopul vicar de Sibiu, Visarion Rasinareanu.

Discutiile despre posibila colaborare cu politia politica a unor inalti prelati au fost reluate in contextul alegerilor din vara pentru functia de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.