Termenul de constructie al conductei de transport Burgas-Alexandropolis ar putea fi din nou revizuit din cauza noilor conditii formulate de partea bulgara, scrie cotidianul RBK.

Potrivit unor surse apropiate discutiilor, Bulgaria, ce detine 24.5% din actiuni, intentioneaza sa-si vanda cota de participatiune companiilor petroliere dupa realizarea conductei, fapt ce va antrena o crestere a cotei lor de participare la proiect.

In plus, partenerii cer petrolistilor garantii investitionale si de asigurare a volumului de titei necesar functionarii conductei la capacitatea stabilita.

Costul lucrarii se ridica la circa 1 miliarde de euro. Conducta va transporta, intr-o prima faza, 15 milioane de tone petrol pe an, pana la 35-50 de milioane de tone anual intr-o etapa ulterioara.

Oleoductul este construit de o companie internationala, unde Rusia detine 51% din actiuni, iar companiile elene si bulgare cate 24.5% fiecare. Intre timp, compania rusa Transneft a convocat o consfatuire cu companiile membre ale consortiului Burgas-Alexandroupolis, dintre care Rosneft si Gazprom neft.

Potrivit vicepresedintelui Transneft, Mihail Barkov, s-a convenit o noua runda de negocieri privind noile conditii impuse de partea bulgara.

El a dat de inteles, totodata, ca potentiali participanti minoritari la proiect - KazMunaiGaz si Chevron, respectiv - si-au pastrat interesul fata de proiect, desi conditiile lor de participare pot suferi modificari in urma demersurilor partii bulgare.