Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a replicat, miercuri, ca declaratiile ministrului justitiei,Tudor Chiuariu, formulate in cadrul conferintei cu presa straina din 20 noiembrie 2007, „sunt exagerate si dovedesc necunoasterea principiilor de functionare a justitiei europene”.

Marti, presa straina relata ca ministrul roman al justitiei spune ca nu poate continua reforma justitiei si lupta anticoruptie din cauza lipsei de pregatire a magistratilor si a influentelor politice.

„Independenta judecatorilor nu este o creatie a legislatiei romanesti , ci este un principiu afirmat de toate statele comunitatii europene in aplicarea prevederilor art. 6 alin. 1 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale”, se arata intr-un comunicat transmis de CSM.

Chiariu le-a spus jurnalistilor straini ca unii procurori lucreaza sub influente politice sau economice

In convorbirea sa cu jurnalistii straini, ministrul Justitiei s-a plans de faptul ca eforturile sale de combatere a coruptiei este ingreunat de lipsa calificarii in sectorul justitiei si de lipsa de responsabilizare a judecatorilor si procurorilor. "Unii dintre procurori sunt in continuare sub anumite influente, fie politice sau economie", a subliniat el.

„Acuzatia de „impunitate a magistratilor” dovedeste ignorarea masurilor adoptate de catre sectiile Consiliului Superior al Magistraturii, atat ca instante disciplinare, cat si in exercitarea atributiilor de aplicare a unor sanctiuni, magistratilor care detin functii de conducere”, a mai aratat CSM, in documentul transmis presei.

In replica la declaratiile ministrului, Consiliul Suprem al Magistraturii a aratat ca in perioada 2006 - 2007 Sectia pentru procurori a dispus revocarea din functiile de conducere a 7 conducatori de unitate, ca urmare a exercitarii necorespunzatoare a atributiilor manageriale.

Potrivit CSM, in prezent, pe rolul Sectiei pentru judecatori se afla 2 cereri de revocare din functiile de conducere a doi conducatori de instante, pentru management defectuos.

De asemenea, in comunicat se mai arata ca Sectiile Consiliului Superior al Magistraturii au aplicat, in perioada 2005 - 2007, 34 de sanctiuni disciplinare (Sectia pentru judecatori - 18 sanctiuni, iar Sectia pentru procurori - 16 sanctiuni), in raport de gravitatea faptelor savarsite de catre judecatori si procurori in exercitarea atributiilor de serviciu care le revin.

CSM: "Acuzatia adusa Consiliului Superior al Magistraturii are conotatii strict politice"

In pozitia oficiala sustinuta miercuri, CSM mai spune ca „acuzatia adusa Consiliului Superior al Magistraturii, cu privire la pronuntarea unor decizii sub influenta mediului politic, are conotatii strict politice, care nu pot fi sustinute. Hotararile adoptate in Consiliu au caracter colegial si sunt rezultatul votului secret, exprimat de catre membrii sai”.