Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, miercuri, ca decizia presedintelui Traian Basescu de a ataca legea privind uninominalul la Curtea Constitutionala este regretabila si ca seful statului urmareste instaurarea unei "dictaturi de catifea", transmite NewsIn.

"E regretabil acest lucru. Imi pune un mare semn de intrebare in legatura cu dorinta reala a presedintelui.

Cred din ce in ce mai mult ca se contureaza faptul ca Basescu doreste in Romania un fel de regim de autoritate, pe care sa-l exercite prin PD", a declarat seful executivului, adaugand ca presedintele, prin sistemul de vot uninominal majoritar in doua tururi pe care il promoveaza, doreste sa obtina o majoritate absoluta pe baza unei majoritati relative pe care democratii ar putea sa o aiba in Parlament.

"Basescu vrea un fel de dictatura de catifea, facuta in Romania, asta e problema, si de aia contesta la Curtea Constitutionala, pentru ca este ultima parghie cu care poate impiedica votul uninominal care a fost adoptat in Parlament prin asumarea raspunderii Guvernului sa intre in vigoare", a aratat Tariceanu.

Premierul a dat exemplu Frantei afirmand ca Sarkozy, care "are totusi o cultura politica mult mai buna decat Basescu", a inteles dezavantajul scrutinului majoritar in doua tururi. "O democratie puternica nu functioneaza daca nu ai o opozitie adevarata", a afirmat Tariceanu.

Presedintele Traian Basescu a depus miercuri la Curtea Constitutionala o contestatie pe marginea legii votului uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in cursul saptamanii trecute.

Seful statului a contestat la Curtea Constitutionala articolul 29 din Legea votului uninominal, articol care introduce lista nationala suplimentara si care, potrivit sefului statului, contravine articolului 62, alin 1 din Constitutie.

Termenul pentru promulgarea legii expira la data de 26 noiembrie, a doua zi dupa referendum.