Compania Royal Dutch Shell a anuntat ca a semnat un acord preliminar vizand achizitionarea pachetului de actiuni a doua zacaminte de gaze naturale de pe teritoriul Ucrianei care acum apartin unei filiale a intreprinderii britanice Regal Petroleum, scrie presa ucraineana, citand Financial Times.

Suma afacerii este de 410 milioane dolari. Documentele au fost semnate dupa ce Regal Petroleum a anuntat incheierea negocierilor cu compania privata ceha MND Exploration and Production, care initial a oferit 330 milioane de dolari pentru controlul asupra zacamintelor ucrainene.

FT precizeaza pe acest fundal ca Shell intentioneaza sa ocupe o mare parte a pietei ucrainene. In prezent, comapnia este singura dintre gigantii mondiali care lucreaza in fosta republica sovietica. Principalele active ale Regal Petroleum se afla in Ucraina, adauga, la randul ei, agentia ucraineana Unian.

In 2005, compania s-a plans presedintelui Viktor Iuscenko de presiune din partea autoritatilor. Procuratura generala anuntase anterior ca activitatea desfasurata de Regal Petroleum pe teritorul Ucrainei nu este tocmai legala. In afara zacamintelor din Ucriana, compania mai poseda licente de productie in Romania, Egipt si Liberia.