Gruparea "Chama", una dintre cele mai puternice retele mafiote arabesti de spalare de bani ce a activat pe teritoriul Romaniei, si-a intins tentaculele si la Craiova. In numai cateva zile, prin intermediul unui lant de firme-fantoma, o grupare irakiano-egipteana a reusit sa fenteze fiscul craiovean, iar mai apoi sa scoata peste granita 10 miliarde de lei.

Arabii isi vandusera intre ei, in mod fictiv, o linie completa de imbuteliere pentru o fabrica de alcool care n-a existat niciodata. Fabrica-fantoma costa in actele falsificate peste 62 de miliarde de lei. Aceasta tranzactie, in cazul in care ar fi fost reala, ar fi dat dreptul la deducerea si, respectiv, rambursarea TVA in cuantumul solicitat, adica aproape 10 miliarde de lei.

Cum o fabrica de alcool nu e o chestie asa mica de poate fi trecuta cu vederea, arabii n-ar fi putut obtine atat de usor miliardele din rambursarea de TVA fara sa-si fi trecut pe statele de plata si cativa functionari din Directia Generala a Finantelor Publice Dolj. Rambursarea ilegala de TVA de la Craiova a avut ca punct de pornire o strada din Bucuresti.

Varianta oficiala spune ca, la inceputul anului trecut, irakianul Al-Khadri Mohamed Ahmed Omar, in timp ce se plimba pe Calea Grivitei, a fost contactat de doi conationali ai sai, Amer Zeedan si Hamed Abd Khalaf.

Acestia i-au oferit lui Omar 1 milion de lei pentru o poza de pasaport, motivand prin faptul ca au nevoie de acte pentru a infiinta societati comerciale care sa faciliteze obtinerea de vize de afaceri pentru alti cetateni irakieni care urmau sa se stabileasca in Romania. Asa a aparut personajul fictiv Gasan H Dalf.

Sub aceasta identitate nereala si cu o procura de la Ministerul Justitiei din Irak, Omar s-a prezentat la Oficiul Registrului Comertului Bucuresti, unde a reusit foarte usor sa infiinteze firma-fantoma SC Impact Comert SRL. Pentru aceasta misiune simpla, Omar a primit 200.000 de lei. Cei doi arabi care s-au folosit insa de aceasta firma-fantoma n-au mai fost de gasit.

In paralel, la Craiova, egiptenii Mohamed Kilani El Sayed si Balabl Atia Zakaria Mohamed infiintau o alta firma-fantoma, SC Robifim Impex SRL Craiova. In iulie 2003, un alt egiptean, imputernicit al firmei Robifim, se prezenta la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj, solicitand rambursarea TVA in suma de 10 miliarde de lei.

Ca documente justificative, arabul a prezentat 4 facturi fiscale si 3 NIR-uri (documente de receptie a marfii), toate falsificate. Conform acestor acte, SC Robifim Impex SRL "achizitiona" de la firma fantoma bucuresteana SC Impact Comert SRL o linie completa de producere si imbuteliere a bauturilor alcoolice si nealcoolice in valoare totala de 62,3 miliarde de lei.

In plus, arabii au venit si cu o adeverinta pretins emisa de Administratia Finantelor Publice Sector 4 din continutul careia rezulta ca SC Impact Comert (societatea furnizoare) a colectat TVA, creandu-se astfel dreptul de deducere. Ulterior, avea sa se constate ca declaratia nu figureaza in baza de date a A.F.

sector 4, iar numarul de inregistrare nu este inclus in plaja de numere alocata acesteia. A fost intocmit si un proces-verbal de custodie, un inscris plasmuit in intregime, conform caruia utilajele fabricii de alcool erau lasate in custodia furnizorului la o adresa din Bucuresti care coincide cu cea a Autogarii Filaret.

Cum sediul SC Robifim Impex Craiova era fictiv - in actele constitutive apare o adresa dintr-un camin de nefamilisti dintr-o zona mizera a orasului -, iar controlul fiscal in vederea rambursarii ilegale de TVA trebuia facut undeva, s-a facut un contract de comodat prin care firma-fantoma primea in folosinta gratuita o camera in sediul unei alte societati, SC Trncomerx Impex SRL.

Mergand pe fir anchetatorii aveau sa constate ca si aceasta firma era tot o "fantoma" a arabilor. Mai mult, si Trncomerx beneficiase de mai multe rambursari ilegale de TVA de la acelasi organ fiscal. De altfel, mai multi functionari ai DGFP Dolj dau acum "extemporale" la Parchet, riscand ani grei de puscarie.

Miliardele din rambursarile ilegale de TVA de la Craiova au ajuns in mod direct in reteaua araba de spalare a banilor coordonata de Omar Chama. Firma-fantoma care a solicitat rambursarea nu avea cont deschis la nici o banca comerciala! Contul indicat inspectorilor apartinea firmei SC Iuria Universal SRL Bucuresti, una dintre principalele "firme-bidon" ale retelei Chama.

In aceasta firma-fantoma se colectau furaciunile facute de alte cateva sute de firme fictive. Mai apoi, cu sprijinul nemijlocit al bancii Romanian International Bank SA, Iuria Universal derula operatiunile de externalizare a milioanelor de dolari produsi de economia subterana a Romaniei.