Bancherii contesta vehement noua lege, singura lor sansa fiind ca ea sa fie trimisa spre reanalizare de catre presedintele Iliescu

Iesenii ar putea scapa de dobinzi daca se vor grabi sa isi achite in avans creditele luate de la banci. Cel putin asa prevede noua lege privind contractele de credit de consum care a fost adoptata in Parlament. In plus, bancile trebuie sa ofere cit mai multe informatii cu privire la comisioanele percepute si la tipul de credite oferite.

Bancherii se opun adoptarii legii in aceasta forma deoarece sustin ca ar putea interveni cazuri in care nu vor mai putea achita dobinzile catre deponenti. Singura lor sansa este ca legea sa fie reanalizata la cererea presedintelui Iliescu.

Nu se stie ce inseamna "reducere echitabila"

Inca nu se stie foarte clar in ce vor consta bonusurile acordate de banci. Conform noii legi, "consumatorul are dreptul la o reducere echitabila a costului creditului, stabilita proportional cu perioada de utilizare a creditului respectiv".

Legea a trecut de Parlament, existind sanse ca, la presiunea bancherilor nemultumiti, sa nu fie adoptata de presedintele Iliescu si sa fie trimisa din nou in Parlament pentru noi dezbateri.

Teoretic, "reducerea echitabila" poate consta in scutirea de la plata dobinzii aferente perioadei pentru care se efectueaza rambursarea in avans, fara o penalizare aplicata din partea bancilor, practicata pe scara larga in prezent.Bancherii se tem ca bancile sa nu ajunga in situatia de a nu mai putea achita dobinzile catre deponenti.

"In momentul in care o banca trebuie sa achite atit dobinzile catre deponenti cit si bonusuri catre beneficiarii de credite, se poate ajunge la situatii limita, in care banca sa ramina cu o lipsa de lichiditate.

In plus, banii primiti anticipat pentru un credit luat pentru o anumita perioada de timp nu pot fi plasati imediat", considera Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor(ARB).

"Este o prostie"

O alta prevedere a legii se refera la faptul ca un client nemultumit de bunul achizitionat poate actiona in judecata atit furnizorul bunului cit si institutia care a finantat achizitionarea acestuia, insa numai in cazul contractelor de credit cu valoare cuprinsa intre 200 si 20.000 de euro.

"Este o prostie introducerea unei astfel de prevederi, caci banca nu poate fi trasa la raspundere pentru calitatea unui bun din moment ce nu participa la producerea acestuia", apreciaza Eugenia Dascalescu, director credite la BRD Iasi.

"Banca nu-i alimentara"

Potrivit noii legi, bancile trebuie sa informeze clientii cu privire la tipul de credite ce pot fi oferite. Aici opiniile sint impartite. Pe de o parte, Radu Ghetea, presedinte ARB, considera ca "banca nu este o vitrina ca sa afisam preturile ca la alimentara". Pe de cealalta parte, directorul pentru credite din cadrul BRD, Eugenia Dascalescu, crede ca "este un lucru normal.

BRD a facut deja publice toate comisioanele. Un posibil client trebuie sa cunoasca ce obligatiuni si drepturi ii revin in momentul in care acceseaza un credit".