Salariile bugetarilor vor fi inghetate in acest an, afirma surse din Ministerul Finantelor (MFP), masura fiind inclusa in scrisoarea de intentie pentru noul acord cu FMI. Astfel, potrivit intelegerii cu FMI, fondul de salarii pentru bugetari nu poate depasi 5% din Produsul Intern Brut (PIB).

In aceste conditii, o crestere salariala ar putea fi efectuata doar in conditiile in care se fac disponibilizari, lucru greu, aproape imposibil de realizat intr-un an electoral. Pentru acest an, este preconizata o alta crestere a le-furilor personalului bugetar cu 6%, din luna octombrie, acelasi nivel acordat de la 1 ianuarie.

Reamintim ca atat ministrul educatiei, cat si premierul au promis profesorilor dublarea salariilor pana in toamna. Acestia din urma ameninta cu declansarea grevei generale, in septembrie, daca revendicarile salariale nu vor primi aviz pozitiv.

Sindicatele din sistemul sanitar au solicitat si ele, in repetate randuri, marirea salariilor, cel putin pentru medicii incepatori. Tot potrivit intelegerii cu FMI, de la 1 ianuarie 2005, atat Garda Financiara, cat si Autoritatea Nationala a Vamilor vor reveni, dupa circa un an si jumatate, in ograda Ministerului Finantelor, la solicitarea FMI, au declarat aceleasi surse.