Iata citeva dintre intrebarile adresate de ziaristul Octavian Andronic presedintelui Ion Iliescu la emisiunea “Starea Natiunii”, difuzata, joi seara, la postul public de televiziune. Ele, intrebarile, pot constitui un ghid util, categoria “asa nu”, pentru jurnalistii debutanti.

Tentantiva de intrebare: “...

S-a modificat ceva in natura relatiei dumneavoastra afective fata de premier, si spun acest lucru pentru ca o buna parte din succesul formatiunii pe care ati creat-o, mai ales in cadrul revenirii la putere in 2000, s-a bazat pe acest tandem pe care l-a reprezentat experienta si intelepciunea dumneavoastra, dar si dinamismul si puterea de organizare ale premierului.

Cred ca este un raspuns cu care sinteti dator celor care va apreciaza si care v-au votat.”

Intrebare cu raspuns incorporat: “Care este sentimentul dumneavoastra referitor la trendul pe care il are lupta si eficienta acestei lupte cu coruptia? Recent, Autoritatea Nationala de Control, care a aniversat un an de existenta, a raportat o serie de realizari care nu sint de neglijat. ... Dumneavoastra cum resimtiti acest proces?”

Intrebare in pozitia ghiocel: “Aproape ca nu mai este declaratie care sa nu stirneasca acuze si controverse, si asta dupa un mandat in care ati realizat foarte multe lucruri. Cum va explicati o atare atitudine, cit de mult risca ea sa fie impartasita si de zone ale populatiei care va sint in general favorabile?”

Intrebare cu plecaciuni adinci: “O nota comuna a comentariilor de acest gen este acuzatia care vi se aduce ca va agatati de putere. Eu, personal, nu v-am resimtit niciodata intr-o astfel de pozitie, ba, mai degraba, cred ca puterea a venit la dumneavoastra. Sinteti preocupat de ideea puterii?”

Intrebare - minge la fileu: “Cit mai sinteti la putere, care sint principalele obiective pe care le propuneti? Ce vreti sa realizati in aceste aproape sase luni in ideea de a ramine dupa dumneavoastra?”