Intr-o serie de cinci atacuri sincronizate, cel putin 11 persoane si-au pierdut viata in timpul slujbei de duminica seara, rebelii irakieni comitand atacuri cu bomba asupra mai multor biserici crestine din Bagdad si Mosul, informeaza BBC si CNN.

Cel putin 40 de persoane au fost ranite la Bagdad, unde primele doua explozii s-au inregistrat in apropierea unor biserici situate in cartierul comercial Karada. Martori oculari au declarat ca in fata bisericii armenesti a explodat un automobil-capcana chiar in momentul celebrarii slujbei de seara, relateaza BBC.

Cateva minute mai tarziu, pe cand salvarile se indreptau spre locul primului atac, o a doua explozie a avut loc in fata unei biserici asiriene, situata la circa 400 de metri distanta de prima. In sudul capitalei irakiene au mai fost atacate alte doua biserici crestine.

O a cincea deflagratie s-a produs la Mosul, unde explozia unei masini-capcana in fata unei biserici crestine a provocat moartea unei persoane si ranirea altor 11 credinciosi care ieseau de la slujba de duminica.

Cum comunitatea crestina din Irak este foarte redusa ca numar (ea reprezinta mai putin de 3% din populatie), autoritatile irakiene sunt de parere ca aceste atacuri reprezinta o incercare de provocare a fortei multinationale, predominant crestina.

In acelasi timp, oficialii irakieni nu exclud nici posibilitatea unei noi strategii adoptate de catre teroristi, anume de a ataca toate grupurile sociale din tara pentru a exacerba tensiunile inerente.

Autoritatile sunt convinse ca la baza valului de atentate comise asupra diferitelor biserici din Irak se afla aliatul fidel si reprezentantul lui Osama bin Laden in zona, Abu Musab al-Zarqawi. "Nu exista nici o indoiala ca atentatele poarta amprenta lui Zarqawi.

Acesta si extremistii lui cauta sa creeze o prapastie intre musulmanii si crestinii din Irak", a declarat, ieri, consilierul pentru securitate nationala, Mowaffaq al-Rubaie, citat de Reuters. Vaticanul si-a exprimat la randul sau ingrijorarea si regretul in legatura cu recentele atacuri.

Gruparea terorista a iordanianului Zarqawi a continuat si ieri cu atrocitatile. Un sofer de camion, cetateanul turc Murat Yuce, luat ostatic de catre organizatia terorista, a fost ucis de catre rapitorii sai cu trei gloante trase in cap, au informat ieri posturile TV turce NTV si CNN-Turk.

Autoritatile de la Ankara nu au confirmat inca oficial uciderea acestuia.