Un englez, elvetieni si ciprioti, patroni in audiovizualul romanesc

La cererea Consiliului National al Audiovizualului, societatile de radio si de televiziune din Romania trebuie sa prezinte pina la 15 august numele persoanelor care sint actionare la diversele firme din spatele posturilor din audiovizualul romanesc.

• Realitatea Media SRL (Realitatea TV) este detinuta de firma elvetiana Bluelink Comunicazioni, care a preluat pachetul de 55% de la fostul patron, Silviu Prigoana, spre sfirsitul anului trecut. La Bluelink actionarii fondatori se numesc Dario Colombo si Anna Croci. Restul de 45% apartine firmei Global Video Media (care detine si postul Alpha TV).

Aceasta din urma este controlata, cel putin in scripte, de un cipriot pe nume Spyridon Hadjinicolaou. Actionariatul Global este compus din Petrom Service SA (35% este vorba de asociatia salariatilor din Petrom) si firma Radoway Limited (65%). La aceasta din urma societate, Hadjinicolaou detine 99,29% din actiuni.

Astfel, cipriotul este in acelasi timp actionarul majoritar al Alpha TV (prin Radoway) si detine in acelasi timp peste 20% din Realitatea TV (prin Global), situatie care contravine legii: este interzis ca o persoana sa detina mai mult de 50% din actiunile la o societate de radio sau televiziune si in acelasi timp un pachet mai mare de 20% din actiunile unei alte televiziuni ori post de radio.

CNA a trimis o somatie la Bluelink in care cere ca societatea sa declare daca mai are actiuni si la alte posturi radio sau tv. Si Global a primit o somatie pentru a depune la CNA, in termen de o luna, o noua declaratie legata de cotele actionarilor fizici la Realitatea TV.

• La Prima TV actionarul majoritar este Cristian Burci. Postul apartine in proportie de 100% societatii Amerom Television Limited, iar actionariatul este impartit dupa cum urmeaza: Romanian Broadcasting Corporation Limited (RBC), care este actionarul majoritar (80%), East Europe Investment & Development Inc. (3% firma ii apartine lui Burci), SGG Investments Inc.

(7% este firma omului de afaceri Dan Fischer), din nou Burci (cu 3%, dar ca persoana fizica), omul de afaceri Costel Bobic (6%) si graficianul Emil Nell-Cobar (1%). La rindul ei, societatea RBC este controlata de Cristian Burci, care detine 53,5% din actiuni printr-o alta firma a lui, Romanian Investment & Development SRL (RID).

Celalalt actionar la RBC este SBS Broadcasting SA, cu 46,5%, in timp ce la RID actionarii sint Cristian Burci (95%) si Adrian Ionescu (5%).

• KISS FM are in spate un actionar majoritar pe nume Anthony William Ghee. Ghee detine 99% din actiunile societatii European Radio Investment Ltd., care la rindul ei este actionarul majoritar al postului, cu 99,9997%. Ceilalti doi actionari sint Calin Popescu Tariceanu si Giuseppe Rossi, fiecare cu cite 0,0001a.

CNA a decis in sedinta de ieri sa solicite postului de radio Contact un extras de la Registrul Comertului de la Londra despre misteriosul domn Ghee.

De asemenea, Consiliul a hotarit sa trimita postului o somatie prin care cere ca Anthony William Ghee sa trimita la CNA in termen de o luna notificarea referitoare la schimbarea actionariatului, cazierul lui judiciar si o declaratie care sa ateste ca nu detine pachete de actiuni mai mari de 20% la alte societati de radio sau tv.

• Radio Total este detinut in proportie de 51% de firma Comac Limited, proprietate a trei ciprioti, probabil frati: Antis, Georgios si Stelios Triantafyllides. Cei trei mai detin 0,71% din actiunile Radoway (firma lui Spyridon Hadjinicolaou care detine Alpha TV si are un pachet important de actiuni la Realitatea TV).

Restul de 49% din actiunile Radio Total sint impartite intre FSLI (39%), Cornel Nistorescu (7%), Andrei Dan Anghel (1%), Calin Ionut Anghel (1%) si Alina Tudora Mantea (1%).

• La Radio Star actionarii sint o anume Straulea Ioana Daiana, care are 97,917% din pachetul de actiuni, si firma RID (a lui Cristian Burci), cu 2,083%.

• B1 TV nu a trimis la CNA decit situatia actionarilor persoane juridice, ceea ce i-a adus o amenda din partea Consiliului.