Un hacker bucurestean in varsta de 24 de ani, Cristian Mateias, cunoscut printre utilizatorii de Internet sub pseudonimele „Dr. Mengele“ si „Metal“, urmeaza sa fie judecat de un tribunal din Los Angeles pentru conspiratie si frauda pe Internet si risca sa primeasca o pedeapsa maxima de 90 de ani de inchisoare.

Potrivit actului de acuzare intocmit de procurorii americani, Mateias a reusit sa sparga sistemul de comenzi online al companiei Ingram Micro Inc.

din Santa Ana, dupa care, sub identitatea falsa a unui client inregistrat in baza de date a companiei, a facut, de-a lungul a patru ani, aproximativ 2000 de comenzi false pentru calculatoare si alte echipamente electronice, in valoare totala de 10 milioane de dolari, care au fost trimise atat in Romania, cat si la diverse adrese din SUA.

La un moment dat, compania americana a blocat comenzile catre Romania, ceea ce l-a determinat pe Mateias sa-si formeze o retea de complici cu domiciliul in SUA, pe care i-a atras in aceasta afacere discutand cu ei pe diverse chat-uri de pe Internet. Acestia urmau sa-i trimita romanului sumele de bani obtinute din vanzarea produselor.

Cei cinci complici ai sai, acuzati si ei de frauda pe Internet, sunt Olufemi Tinubu, 21 de ani, si Tarion Finley, 20 de ani, din Atlanta, Valeriu Crisovan, 27 de ani, din Florida, Jeremy Long, 28 de ani din Richmond, Virginia, si Warren Bauley, 21 de ani, din Anchorage, Alaska.

Catalin Mateias se afla in prezent in Romania si nu este in custodia autoritatilor. Potrivit unui comunicat dat publicitatii de procurorul adjunct Wesley Hu, Ministerul american al Justitiei colaboreaza cu autoritatile romane pentru a se asigura ca „Mateias va fi adus in fata justitiei, fie in Romania, fie in SUA“.

Cazul Mateias a mai fost in atentia opiniei publice din Romania in 1997. Atunci, la varsta de 17 ani, Catalin a atacat serverele mai multor companii si institutii blocandu-le sau stergand bazele de date stocate.