Poate ca, in Romania, Aura Urziceanu nu se bucura de atata popularitate ca in Occident, in special din cauza genului muzical abordat: jazzul, insa cei care stiu sa-i asculte melodiile ii raman admiratori fideli. Talentul ei nemasurat, munca asidua si norocul au ajutat-o sa-si cladeasca o cariera solida, asa cum prea putini romani au reusit sa isi faca in afara tarii.

Aura Urziceanu s-a nascut in anul 1946 si a inceput sa studieze vioara impreuna cu tatal ei, profesor la o scoala de muzica din Bucuresti, inca de la varsta de 5 ani, iar sa cante, cand avea 16 ani.

In 1969, dupa ce a fost premiata cu locul doi la Festivalul National de la Mamaia, a plecat pentru o lunga perioada in Canada si SUA, unde a aparut pe scena alaturi de Duke Ellington si Ella Fitzgerald. Aici il intalneste pe bateristul Ron Rully, cu care se casatoreste.

Reintorcandu-se pentru scurt timp acasa, ea reprezinta, in 1971, Romania la Festivalul International de la Knokke din Belgia, unde a castigat "Cupa europeana", "Cupa lumii" si "Premiul Presei" intr-un concurs extrem de dificil impotriva unei echipe americane.

In 1972, participa pentru prima oara la Festivalul de Jazz Newport de la New York, impreuna cu Duke Ellington, unde este foarte bine primita de catre critici si presa. In 1974, Aura aduce pe lume un baietel, pe nume Elia Christopher. Au urmat apoi turnee in intreaga lume, aparitii televizate si la radiouri, solicitari din partea agentiilor de publicitate pentru a realiza gingle-uri.

A cantat alaturi de Quincy Jones, Duke Ellington, Thad Jones, Ella Fitzgerald, Sarah Vaughn si Mel Lewis.

Registrul interpretativ al Aurei Urziceanu este extrem de larg, putand trece cu usurinta de la pop la folclor si de la muzica clasica la jazz. Bucurandu-se de o apreciere fantastica din partea criticilor si a publicului, Aura a castigat o multime de premii prestigioase in intreaga lume.

Plecata de 35 de ani din tara si stabilita in Canada, dupa casatoria cu Ron Rully, Aura Urziceanu nu a renuntat niciodata la cetatenia romana, fiind mandra de apartenenta ei. Intoarsa in tara pentru a-si revedea familia si tara, am profitat de ocazie pentru a mai afla cate ceva despre viata Aurei Urziceanu.

Deschisa si franca, simpatica interpreta te surprinde cu caldura cu care te intampina, din fiecare gest si cuvant lasand sa se inteleaga dorul de romani si de tara.

Ascultam muzica usoara pe ascuns

Cum erati in copilarie? De unde vine dragostea pentru muzica?

M-am nascut in Bucuresti, intr-o familie de muzicieni, si pot spune ca am avut parte de o copilarie linistita. Eram o fata cuminte, iar la scoala eram data mereu de exemplu. In afara muzicii, fara de care nu pot trai, imi mai placeau literatura si limbile straine si, iata, s-a dovedit ca mi-au fost de mare folos. Tata a fost un excelent violonist.

Am fost inzestrata de la Dumnezeu si de la parinti cu harul de a canta usor orice gen de muzica. Imi aduc aminte ca in casa noastra se audia numai muzica clasica, iar eu eram dornica sa aud si altceva. De aceea, ma ascundeam pe la vecini, unde le ascultam pe Roxana Matei, Aida Moga, care erau atunci in mare voga. Tata se uita la ceas si, cum dispaream un pic, cum intreba de mine.

Mai tarziu, cand el a inteles ca muzica era viata mea, a inceput sa ne permita sa ascultam si alte genuri.

Cat castigati din meseria dvs.?

Fiecare concert imi aduce 10.000 de dolari, pentru ca am semnat, inca din 1972, un contract pe viata. Sunt obligata sa cant cat voi putea. O fac de peste 30 de ani si sper sa cant inca multi ani de acum incolo. La inceput aveam cate 320 de concerte pe an, acum, programul este mult mai "lejer": un concert la trei zile...

Din spoturile publicitare (gingle-uri) pe care le facem de ani buni in Toronto si New York obtinem de trei ori mai multi bani, cu mai putina munca.

Aveam probleme din pricina pasaportului

Aveti dubla cetatenie?

La inceput, cand am plecat din tara, aveam pasaportul de serviciu. Cu el aveam mari probleme in a obtine vize pentru a putea canta in intreaga lume, dar am avut mare noroc cu avocatii lui Duke Ellington, care obtineau vize in 10 minute. Am retinut acest pasaport doar pentru ca nimeni de acasa sa nu creada ca Aura Urziceanu a fugit.

Nu am mai intampinat greutati, dar in momentul in care i-am facut mamei mele invitatie sa vina in Canada, nu i s-a acordat din pricina acelui pasaport. Dupa noua ani, la Ambasada Romaniei de la Toronto, am avut norocul sa-l intalnesc pe ambasadorul Barbu, care m-a sfatuit sa-mi schimb pasaportul, mai ales ca eram casatorita cu un cetatean canadian, iar copilul meu s-a nascut tot acolo.

De atunci, totul a fost in regula. Casa mea prin casatorie este in Canada, dar acasa ma simt in Romania.

Un concert in Romania

Ce proiecte mai aveti in aceasta perioada?

In aceasta vara mi-am asigurat o vacanta muzicala in Romania pentru a putea organiza un concert extraordinar, o dorinta mai veche de-a mea. Voi canta muzica usoara, clasica, jazz, folclor prelucrat, acompaniata de Orchestra Radioului, condusa de Ionel Tudor. Sper ca si Quincy Jones sa participe la acest eveniment, pentru ca romanii mei merita ce este mai bun si pentru ca ii iubesc.

Atunci voi veni in tara cu Ron si Elia si imi doresc sa mergem cu totii un pic la munte, la Sinaia si Brasov, si un pic la mare.

Astept cu nerabdare o nepotica

Fiul dumneavoastra cu ce se ocupa?

Elia are 30 de ani si ne mosteneste intru totul in materie de muzica. Ma mandresc cu el si ii multumesc lui Dumnezeu ca este sanatos. Este un adevarat tumult de talente - compozitor, textier, orchestrator, pianist, baterist, inginer de sunet si chiar jurnalist.

La "Cerbul de Aur" am interpretat o piesa superba pe care el mi-a facut-o cadou, iar eu am insistat ca vocea lui sa ramana in fundal, pentru ca ne potrivim foarte bine. Oricum, eu abia astept sa-l prezint publicului meu drag, romanilor de pretutindeni, in proiectul de care va spuneam si pe care am de gand sa-l termin in acest an.

Dar ce face in viata privata? Este casatorit?

Elia traieste in Anglia, alaturi de iubita lui, si ea o excelenta basista, si poate ca se vor casatori curand. Noi il sprijinim neconditionat in orice vrea sa faca. Discutand cu el, i-am spus: "Elia, draga, stii ca eu n-am avut timp sa mai fac un copil, asa ca imi esti dator cu o nepotica!". Asa ca astept. Va fi o bucurie imensa, un vis implinit!

Weekend la malul Marii Negre

Cat veti sta in Romania si ce veti face in acest timp?

Sunt atat de fericita sa fiu din nou acasa, pentru ca, oriunde as merge si oricat de bine as fi primita, nicaieri nu este mai bine ca pe pamantul tarii mele, acolo unde m-am nascut, am crescut, acolo unde sunt inmormantati parintii mei, strabunii mei. Dupa cum stiti, timpul meu este dramuit, din pricina numeroaselor concerte si contracte pe care trebuie sa le onorez.

Acum, am reusit sa ma descurc sa raman in tara pana pe 14 august si voi ajunge, sigur, sa revad litoralul. Din pacate, va fi o vacanta partiala, pentru ca sotul meu a trebuit sa ramana in Canada, cu treburi. Insa ne vom revedea pe 14. Voi sta doua zile, dupa care vom pleca la Los Angeles.

A facut lobby pentru Romania

Va veti intoarce in Romania la sfarsitul carierei?

Categoric! Aici este casa mea, pamantul sfant unde m-am nascut. Ma voi intoarce aici, cu sotul meu, atunci cand nu voi mai fi atat de prinsa in concerte si proiecte muzicale. Nu stiu unde ne vom stabili si nu are importanta daca la Bucuresti sau la munte. Oriunde in Romania este frumos.

In plus, ori de cate ori am avut ocazia, i-am invitat pe straini sa vina sa ne vada tara, cu oamenii si locurile ei atat de frumoase si speciale!