Conflictul din Transnistria s-a inrautatit, ieri, ca urmare a masurilor luate de oficialii transnistreni, care au decis, potrivit Deutsche Welle, sa ia cu asalt Scoala-internat de la Tighina si sa declare starea exceptionala in oras, instaurand o aparenta situatie de razboi.

Informatiile vin pe fondul semiesecului intampinat in incercarea de a aplana criza de catre emisarul rus Igor Savolski, care a declarat pentru agentia Interfax ca nu exista o sansa viabila pentru reluarea imediata a negocierilor dintre Chisinau si Tiraspol.

Ieri seara, situatia celor 300 de copii baricadati de aproape o luna in interiorul Scolii din Tighina nu era cunoscuta, dar ingrijorarea a crescut o data cu primele informatii privind ocuparea internatului de catre Militia transnistreana.

In acelasi timp, printr-o declaratie citata de Ap Flux, agentiile ONU din Republica Moldova si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu situatia tensionata in jurul scolilor romanesti din Transnistria, condamnand decizia autoritatilor autoproclamatei Republici nistrene de a le inchide.

Potrivit purtatorului de cuvant al Misiunii de la Chisinau, Claus Neukirch, citat de BASA-press, Militia transnistreana le-a interzis reprezentantilor OSCE in Republica Moldova sa aprovizioneze Scoala-internat din Tighina cu apa si produse alimentare.

Tot ieri, abandonand tonul conciliant adoptat cu numai o zi in urma, liderul separatist, Igor Smirnov, a decis, potrivit Deutsche Welle, sa instituie stare exceptionala, sa anunte ca dupa ora 22.00 nimeni nu mai avea voie sa iasa pe strazi si ca, tot dupa aceasta ora, punctele de trecere ale asa-zisei frontiere moldo-transnistrene urmau sa fie inchise.

Mai mult, Administratia de la Tiraspol a solicitat Ucrainei trimiterea de trupe de mentinere a pacii in zona si aplicarea de sanctiuni economice Republicii Moldova, acuzand „catastrofa umanitara la care ar putea duce blocada introdusa de Chisinau“ si apreciind ca actuala „criza din relatiile moldo-transnistrene va continua“.