Garda Financiara a controlat, sambata, la nivelul intregii tari, 1210 agenti economici si producatori agricoli care isi desfasoara activitatea in piete, valoarea amenzilor pentru neregulile constatate depasind 900 milioane de lei. Verificarile au vizat legalitatea activitatilor derulate de comerciantii din piete.

Astfel, pentru cei care vand la tarabe, sunt verificate certificatele de producator, datele personale ale vanzatorilor, pentru a constata daca acestea corespund cu cele inscrise pe certificatul de producator, si documentele de provenienta a marfurilor. Totodata, la Administratia Pietelor, sunt verificate contractele de inchiriere a tarabelor si chitantierele zilnice aferente acestora.

Solutia controalelor a fost singura ramasa dupa o serie de propuneri aduse de membrii Guvernului, la solicitarea prim-ministrului Adrian Nastase. Acesta a descoperit ca preturile practicate in piete sunt prea mari si a cerut initial sa fie gasita o solutie legala de reintroducere a mercurialului.

Cand au constatat ca masura ar contraveni regulilor economiei de piata, ministrii lui Nastase au inceput sa caute alte solutii. O propunere a venit din partea politistilor, care au cerut ca intermedierea comertului cu produse agroalimentare sa fie incriminata ca infractiune.

Coordonatorul masurilor, Eugen Dijmarescu, a declarat, referitor la solicitarea politistilor, ca asteapta „propuneri inteligente“.

Ultima varianta a ramas apelarea la resursele Garzii Financiare, cu toate ca institutia se plange ca nu are resurse suficiente nici pentru activitatea curenta, de combatere a evaziunii fiscale.