Impozitele sunt pretul pe care-l platim pentru civilizatie", spune un proverb american. Adevarul este ca, odata ce autoritatile se trezesc cu puterea de a stabili impozite pe care cetatenii trebuie sa le scoata din buzunar, este inevitabil sa apara si taxe care par cel putin aberante. Iata doar cateva care speram sa nu dea idei autoritatilor noastre locale.

In unele din statele americane, oamenii s-au trezit ca trebuie sa plateasca impozite speciale pentru cartile de joc cumparate din magazine, detinerea de droguri interzise sau sucurile cumparate de la dozator.

Taxa pe detinerea de droguri

In cel putin 11 state, dintre care Alabama, Carolina de Nord si Nevada, exista o taxa pe care trebuie sa o plateasca toti cei care detin droguri interzise. Legiuitorul a prevazut, grijuliu, ca vor avea datorii la stat numai cei care detin o cantitate minima de drog - de exemplu 42,5 grame pentru marihuana.

Si mai aberant este ca in contul acestui impozit s-au colectat pana acum 73,8 milioane de dolari. Daca pentru marea parte a sumei, explicatia este plauzibila: traficantii prinsi de politie au fost "taxati" si de autoritati, pentru restul sumei este greu de imaginat ca un traficant se prezinta voluntar la ghiseu sa se declare in ilegalitate.

Pe de-o parte, autoritatile sustin ca drogatii si traficantii nu risca sa fie demascati pentru detinerea de droguri, pentru ca nu trebuie sa prezinte acte. Insa functionarii care colecteaza banii spun ca, din 1990, numai 70 de persoane s-au prezentat sa plateasca acest impozit.

Majoritatea erau colectionari care doreau sa detina unul din timbrele eliberate de autoritati pentru plata impozitului pe droguri, in timp ce altii cautau doar sa se amuze.

Taxa pe "prestatiile" sexuale

Incalcarea decalogului se face contra cost in statul Utah. De luna trecuta, patronii afacerilor cu conotatii sexuale unde "angajatii presteaza servicii dezbracati sau partial dezbracati" trebuie sa plateasca un impozit egal cu 10 la suta din vanzari. Taxa se va aplica la biletele de intrare, dar si la vanzarile de marfuri, alimente sau bauturi.

Doamne fereste sa-i fie cald vanzatorului din benzinarie...

Impozit pe cersit

In unele orase sau state americane, cei care castiga bani pe strada trebuie sa cotizeze si la bugetele locale. Desi initial masura viza atletii care castigau bani frumosi din concursurile locale, autoritatile au ajuns sa perceapa impozitul si cersetorilor, cantaretilor din piete si galeriilor echipelor de fotbal locale.

Taxa pe produse trasnite si artificii

In vestul Virginiei, buticurile care vand artificii sau produse trasnite sunt subiectii unui impozit special. Cei care vor un revelion "stralucitor" in propria curte trebuie sa plateasca 6 la suta in plus.

Taxa pe cartile de joc

Persoanele care vor sa cumpere un pachet de carti de joc in Alabama trebuie sa plateasca un impozit de 10 la suta din valoarea cartilor. Sunt vizate numai pachetele care contin maximum 54 de carti. Deci ghicitoarele pot rasufla usurate pentru ca nu vor plati mai mult pe cartile de tarot. Nici cei care isi cumpara pachete cu "asul din maneca" inclus.

Impozit pe afine

Amatorii de afine proaspete sau prelucrate o duc mai rau in Maine. Asta pentru ca autoritatile au decis ca producatorii si procesatorii de afine trebuie sa plateasca un impozit suplimentar 0,75 de centi pe 600 de grame.

Impozit pe jocurile de noroc si pentru cei care nu pariaza

In Pennsylvania, Virginia de Vest, Illinois si Oklahoma, proprietarii cazinourilor sau ai altor afaceri bazate pe jocurile de noroc trebuie sa plateasca lunar sume fixe la stat. Cum au fost luni in care proprietarii au scos bani din buzunar pentru ca numarul jucatorilor a fost mic, patronii de jocuri de noroc au ajuns sa perceapa taxe la intrarea in local...

taxa pe care o platesc si cei care nu intra decat pentru a folosi toaleta.

Impozit pe hainele de blana

Timpul friguros din Minnesota a fost valorizat la maximum de autoritati. Acestea au instituit un impozit de 6,5 la suta din pretul hainelor de blana. Tehnocratii creatori de impozite au venit si cu o prevedere, menita sa nu lase frigurosii americani chiar dezbracati: taxa nu se aplica decat hainelor care contin de trei ori mai multa blana decat restul materialelor utilizate.

Impozit pe sucurile la dozator

Sucuri cu impozite direct din Chicago. Cei care cumpara sucuri la dozator platesc fara sa stie si o taxa de 9 la suta. Legiuitorul a fost mai indulgent cu cei care prefera sucurile la cutie sau la sticla, pentru acestea taxa fiind de doar 3 la suta.

Taxa pe distractie

Aceasta este explicatia pentru sumele suplimentare care figureaza pe biletele de pe stadion sau concerte in majoritatea statelor din America. Cei care organizeaza petreceri acasa pot respira usurati. Nu sunt vizate decat evenimentele de anvergura, la care se vand mai mult de 750-1.000 de bilete.