Fost disident anticeausist de marca, devenit consilier de campanie electorala al PUR

Fostul disident politic al regimului comunist, Dorin Tudoran, a devenit, de ieri, consilierul de campanie electorala al PUR, dupa ce acest partid a renuntat la serviciile lui Dick Morris.

Fara prea multe explicatii, Dorin Tudoran a spus ca se alatura PUR intrucit acest partid “acorda atentie clasei de mijloc”, dar, in plus, are si o motivatie sentimentala. Prezent la conferinta de presa impreuna cu Dan Voiculescu (liderul PUR), Tudoran si-a amintit ca a copilarit cu acesta si ca au jucat impreuna hockei.

El a mentionat ca dupa 1990 nu a fost inregimentat in nici un partid politic din Romania, iar acum nu face decit sa-l consilieze pe liderul PUR. La rindul sau, Dan Voiculescu a spus ca are nevoie de experienta lui Dorin Tudoran. “E nevoie de o minte limpede care sa gindeasca obiectiv si care sa avertizeze in cazul in care intervine o ruptura de realitate”, a spus Dan Voiculescu.

Bogdan Lefter, scriitor: “Oficializarea legaturii este surprinzatoare”

“Oficializarea legaturii dintre Dorin Tudoran si PUR este surprinzatoare. Cu toata denumirea lor generoasa, umanistii nu sint chiar cel mai onorabil partid politic din Romania de azi. Pe de alta parte, se zvonise in culise, in urma cu citeva luni, ca PUR ii facuse lui Tudoran o oferta de candidatura la presedintia tarii.

Daca nu ne vom grabi sa-l acuzam pe Dorin Tudoran pentru aceasta mezalianta, atunci am putea, eventual, prevedea realizarea pasnica a unui transfer al prestigiului sau de mare poet si fost disident anticomunist catre PUR. Utila sau nu democratiei romanesti a acestei perioade, vom vedea...”. (Alina Mihai)

Actiunea Populara: “Dorin Tudoran a ales sa se compromita”. Actiunea Populara este mult mai vehementa, considerind ca Dorin Tudoran “a ales sa se compromita, intrind in slujba PUR, cunoscut in opinia publica romaneasca drept un partid al fostei securitati”. “Dezertarea morala a lui Dorin Tudoran este de neinteles.

Dorin Tudoran, un opozant al regimului Ceausescu, care a rezistat hartuielilor si presiunilor Securitatii, a ramas dupa 1989 un luptator impotriva mostenitorilor regimului comunist, devenind un adevarat reper moral.

Astazi, Dorin Tudoran a ales sa se compromita, intrind in slujba PUR, cunoscut in opinia publica romaneasca drept un partid al fostei securitati.

Domnul Dorin Tudoran, care spune ca-l cunoaste din copilarie pe presedintele PUR, Dan Voiculescu, ar trebui sa stie ca, pina in 1989, Dan Voiculescu a condus firma Crescent, firma implicata in afaceri cu banii securitatii”, spune, intr-un comunicat, purtatorul de cuvint al Actiunii Populare, Mugur Ciuvica.

Dorin Tudoran: “Fiecare avem trecuturile pe care le avem. Este vorba de servicii strict profesionale”

Credeti ca exista vreo compatibilitate intre trecutul dvs. de disident si trecutul domnului Dan Voiculescu, fost director al firmei “Crescent “pe vremea lui Ceausescu?

Sa inteleg ca sugerati existenta unei incompatibilitati? Daca asa ar sta lucrurile, in ce ar consta incompatibilitatea respectiva? Fiecare - nu doar dl Voiculescu si eu - avem trecuturile pe care le avem. Colaborarea dintre mine si PUR nu se bazeaza pe o compatibilitate ori incompatibilitate intre trecutul meu si cel al dlui Voiculescu. Este vorba de servicii strict profesionale.

Un consultant politic nu este un membru al partidului caruia ii acorda consultanta. Asadar, ideile lor politice nu trebuie sa fie neaparat identice ori similare. Consultanta este un serviciu tehnic, profesional. Evident insa, nu as acorda asemenea servicii unei formatiuni politice extremiste.

Daca ati ales acum sa colaborati pe plan politic cu Dan Voiculescu inseamna ca eventualele diferente de idei si statut de pina in 1989 dintre dumneavoastra si el nu mai au nici o relevanta?

Inca o data, imi permit sa cred ca folositi un termen usor impropriu. Eu nu am devenit membru al partidului condus de dl Voiculescu. Colaborarea mea nu este una de ordin politic, este una de consultanta pe probleme politice si electorale. Diferentele de idei si de statut dintre dl Voiculescu si mine, cele de pina in 1989, nu constituie un factor in discutie in acest moment.

Daca au existat cu adevarat asemenea diferente (nu prea am avut timp sa discut cu dl Voiculescu in amanunt care i-au fost ideile de pina in 1989), ele nu isi pierd nimic din relevanta.

Cum explicati apropierea de un partid care a fost aliat la guvernare cu PSD (si acum negociaza si cu Adrian Nastase o eventuala alianta postelectorala), atita vreme cit ati fost un critic al fenomenului fesenist de dupa 1990?

Iarasi folositi, scuzati-ma, un termen impropriu. Nu exista o “apropiere” politica intre mine si PUR. Rolul meu este sa culeg opinii ale membrilor conducerii acestui partid, sa le analizez si apoi sa recomand o strategie in functie de ce consider ca ar fi spre binele partidului sa faca.

Decizia finala in legatura cu felul in care PUR doreste sa abordeze - tactic si strategic - alegerile parlamentare din acest an ii apartine doar conducerii partidului.

Ati spus ca vreti sa sustineti formarea clasei de mijloc. De ce nu ati ales Partidul National Liberal?

Ce am spus era ca m-a bucurat sa vad ca in doctrina partidului exista preocuparea de a vedea renascind in Romania clasa de mijloc, fosta mica burghezie. Nu am spus insa ca o asemenea preocupare lipseste din preocuparile altor partide politice romanesti. Nu am ales Partidul National Liberal fiindca, repet, nu am facut pasul de a deveni membru al vreunui partid politic.

Daca va referiti insa la ceea ce fac eu in acest moment - consultanta politica si strategie electorala -, banuiesc ca daca ar fi existat un interes din partea PNL-lui pentru servicii de acest fel puse la dispozitie de mine, as fi fost contactat. Nu am fost. Deci nu aveam cum “sa aleg” PNL-ul.

Ati spus ca onorariul pe care-l primiti de la PUR este nesemnificativ. Citi bani incasati din aceasta colaborare?

Onorariul pe care il primesc este nesemnificativ in sensul ca nu el a determinat hotarirea mea de a acorda servicii de consultanta partidului condus de dl Voiculescu. Cred, in continuare, ca onorariul respectiv este o chestiune care priveste doar “partile contractante”.