Odata terminata perioada concediilor, bancile isi fac bilantul creditelor de vacanta acordate. Desi nu se bucura de aceeasi popularitate precum creditele de consum, sau cele pentru electrocasnice, creditele pentru vacante au fost solicitate in aceasta vara de un numar tot mai mare de persoane.

"Romanii nu sunt la fel de familiarizati cu aceste tipuri de credite, in comparatie, de exemplu, cu creditele de consum si cele pentru achizitionarea de bunuri de folosinta indelungata si de aceea volumul acestora este inca mic, iar dinamica lor urmeaza un trend crescator.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, in randul clientilor Volksbank, numarul de persoane care au solicitat credite de vacanta aproape s-a dublat, cresterea fiind de 98%", ne-a declarat Alin Merer, Marketing&PR Manager la Volksbank Romania. Si BCR ofera credite pentru vacanta.

Ca noutate, de anul acesta, pot fi obtinute imprumuturi atat pentru finantarea vacantelor in strainatate, cat si pentru cele interne. Insa si la cea mai mare banca din sistem preferinta pentru creditele de nevoi personale este evidenta. "Creditele pentru nevoi personale au ramas cele mai cautate.

Totusi, in vara acestui an am constatat o crestere si a imprumuturilor pentru vacante", spune Cornel Cojocaru, director de comunicare in cadrul BCR. Si oficialii BancPost sustin ca romanii s-au interesat de creditele pentru vacanta mai mult in acest an, fata de anii trecuti.

La Raiffeisen Bank, desi nu exista credite specializate pentru vacante, oficialii bancii sustin ca numarul de credite pentru nevoi personale solicitate in timpul verii a fost mai mare fata de celelalte perioade ale anului. Explicatia ar fi ca o parte din clientii bancii au contractat astfel de credite pentru a pleca in concediu.

Majoritatea bancilor de pe piata au inclus in oferta de vara creditele pentru vacante. Este vorba de BCR, BancPost, BRD, Banca Transilvania, Banca Romaneasca, Eurom Bank, Banca Carpatica si Volksbank.

Unicredit, desi nu ofera pentru moment credite pentru vacanta, a organizat o campanie in cursul verii pentru a-si promova cardurile de credit ce puteau fi utilizate pentru plata cheltuielilor in vacanta, care s-a bucurat de destul de mult succes. Romanii care n-au reusit sa stranga bani pentru a pleca in concediu au putut imprumuta de la banci pana la 5.000 de euro sau echivalentul in lei.

Durata de rambursare a creditelor pentru vacante variaza intre 1 si 5 ani, iar dobanzile intre 24,9 la suta la BCR si 32 la suta la Raiffeisen la imprumuturile in lei.