Petrom si companiile petroliere private din Romania trebuie sa investeasca sume fabuloase pentru reducerea emisiilor de vapori de benzina rezultati din alimentarea statiilor de benzina si vanzarea la pompa a combustibililor.

Potrivit estimarilor Petrom, pentru alinierea unei statii de depozitare la standardele europene trebuie sa cheltuiasca 1,3 milioane euro, iar modernizarea unei benzinarii costa 450.000 euro.

In negocierile cu Uniunea Europeana privind Capitolul Mediu, Romania s-a angajat sa elimine emisiile de vapori de combustibili pana cel tarziu in 2010, obtinand o perioada de tranzitie pana la 3 ani.

Companiile petroliere din Romania au prezentat Ministerului Integrarii o lista impresionanta ce cuprinde mii de instalatii, cisterne si containere pentru care vor sa amane investitiile dupa momentul integrarii Romaniei in UE.

Comisia Europeana a acordat insa perioade de tranzitie, dupa cum urmeaza: pana la finele anului 2007 trebuie modernizate circa 600 de instalatii de capacitate diferita. La finele anului 2008, alte 120 instalatii se impun a fi aliniate la standardele europene si la finele lui 2009, investitiile trebuie orientate spre modernizarea a peste 1.000 de instalatii.

"Petrom a demarat cu multi ani in urma acest proces. Majoritatea statiilor de benzina din Bucuresti si din intreaga tara au fost modernizate, fiind dotate cu pompe noi", precizeaza surse autorizate din cadrul companiei. Potrivit acestora, cheltuielile cu modernizarea statiilor au fost prevazute in programul de investitii al Petrom.

Mai este de lucru in zona depozitelor, dar nu sunt probleme deoarece acestea sunt izolate, spun aceleasi surse. Desi lucreaza in mare parte cu instalatii moderne, companiile private din Romania sunt nevoite sa mai faca investitii deoarece au preluat si instalatii vechi ce trebuie schimbate sau modernizate.