Pe buletinele de vot din 28 noiembrie vom avea numele a doi candidati la Presedintie care nu-si au, de fapt, locul la Cotroceni. Nici Adrian Nastase, nici Traian Basescu nu sunt facuti pentru curtea cu panselute si mierle a Palatului.

Si totusi, ei se vor infrunta pentru un scaun in care se vor plictisi de moarte, in care vor avea prea putina putere fata de cea pe care a exersat-o unul si o jinduieste celalalt. Si unul si altul ar fi fost mai potriviti, din 2005 incolo, pentru biroul nr.

1 din Palatul Victoria, la care de altfel au si visat pana cand viata politica - cruda si nedreapta cum o stim - le-a indreptat pasii spre dealul Cotrocenilor. Odata intrati in joc - premierul mai devreme, primarul abia de 48 de ore - Nastase si Basescu par pregatiti pentru razboiul total.

Tobele au dat deja semnalul, au fost lansate strigatele de lupta: "La tepe, in Piata Victoriei!" - a suierat amenintator ca lupul dacic vocea nou-venitului candidat al Aliantei.

De la inaltimea posturii de civilizator al politicii, premierul i-a intors-o barbarului: "mitocanule!" Ciocnirea celor doua scoli de strategie politica se va desfasura, din pacate, pe terenul mocirlos al abjectiilor, diversiunilor, inscenarilor si acuzelor grele.

Iesirile din ultimele zile ale celor doi competitori confirma relansarea campaniei murdare ce paruse, pentru o clipa, inecata in lacrimile si piosenia de sambata seara, la despartirea de Stolojan.

Se anunta o infruntare la sange, in care se vor utiliza dosare cu vapoare contra dosare cu vile, hartii cu antetul Securitatii impotriva insinuarilor privind inclinatii sexuale neortodoxe, iar acuzatiile de minciuna vor fi puse fata-n fata cu cele de coruptie. Se va vorbi totusi si despre programe economice si sociale, dar numai cu scopul de a le distruge pe ale adversarilor.

Adrian Nastase si Traian Basescu isi pun la bataie carierele politice. Nu e doar un exercitiu de popularitate, din care unul va iesi cu suficiente procente pentru a se alege presedinte, iar celalalt isi va vedea linistit de ale lui. Infrangerea in aceasta confruntare poate fi fatala pentru viitorul politic.

Exista insa o diferenta majora: candidatul Aliantei are o situatie ceva mai confortabila: nu ramane somer si, in plus, ar avea scuza ca a intrat in competitie intr-o situatie exceptionala, pentru a nu lasa gol culoarul pe care-si facuse deja incalzirea Theodor Stolojan. In ceea ce-l priveste pe Adrian Nastase, prabusirea ar fi totala.

Ramas pe drumuri dupa ce Ion Iliescu se va fi intors sef in PSD, nu s-ar consola nici cu 10 birouri de presedinte de Camera. Asta ar trebui sa-l faca pe actualul premier mult mai periculos in campania electorala, stiut fiind ca disperarea luptatorului pus cu spatele la zid devine ultrapericuloasa pentru inamic. Cu toate astea, Basescu este mult mai antrenat in bataile de strada.

A invatat in toti acesti ani in care a trait in medii politice ostile - create de altii sau inventate chiar de el - sa supravietuiasca in ganguri, sa-si faca aliati de conjunctura din bande rivale, sa se camufleze in culoarea decorului, sa loveasca fulgerator si apoi sa dispara.

Pentru Adrian Nastase, baiat iesit din pensionul politic, toate aceste tehnici raman greu de contracarat, in ciuda progreselor pe care le-a mai facut, in ultima vreme, sclivisitul lider social-democrat in a strange mainile muncitorilor in salopete unsuroase si a-i privi in ochi pe pensionarii rupti de facturile la intretinere.

Experienta localelor din Bucuresti mai introduce un element neneglijabil in tabloul prezidentialelor. Menghina Basescu-Dragomir, care l-a strivit pe Geoana ca pe o cutie goala de Coca-Cola, se va reface, cu un C.V. Tudor revenit la discursul agresiv, asa cum a dat deja semnalul duminica, la lansarea oficiala.

Exista puncte de compatibilitate intre cei doi, care sa-i faca aliati naturali, desi logica politica si sondajele spun ca liderul PRM ar trebui sa-si concentreze atacurile asupra candidatului mai slab plasat, pentru a-si maximiza sansele de intrare in turul doi. Cu 53 de zile inainte de alegeri, e limpede ca jocurile nu sunt facute.

E prima data, in istoria electorala a Romaniei de dupa '89, cand previziunile privind castigatorul, cu atat de putin timp inaintea scrutinului, ar fi hazardate. Este insa ultima data cand votul pentru Parlament va mai fi influentat de personalitatile-locomotiva.

Decalarea celor doua scrutine prin prelungirea la 5 ani a mandatului prezidential va reduce substantial in 2008 miza confruntarilor individuale si, poate, va mai curata de pe punti mizeriile politice sedimentate in aproape 20 de ani.