Senatorul Vasile Duta a venit, ieri dimineata, la sediul Parchetului National Anticoruptie (PNA), pentru a fi audiat in legatura cu mai multe acuzatii de trafic de influenta formulate de procurori la adresa lui. Vasile Duta a fost confruntat cu persoana care l-a acuzat ca ar fi luat mita, in dosarul in care este acuzat de fapte pe care le-ar fi comis in calitate de parlamentar.

Potrivit PNA, in cadrul audierilor de ieri, denuntatorul a sustinut ca, in cursul anului 2002, Duta si avocata Vania Zabau i-au pretins 5.000 de dolari. Din acesti bani, a primit efectiv doar 3.500, promitand, ulterior, ca poate interveni pe langa comandantii IJP Prahova si Dambovita, in scopul obtinerii unei decizii de punere in libertate a unei persoane arestate preventiv pentru inselaciune.

La iesirea din sediul Parchetului, Duta a declarat ca denuntatorul a recunoscut, in fata anchetatorilor, ca nu senatorului i-a dat mita, ci unei alte persoane, mai exact unei avocate. "Cred ca in acest caz a inceput sa se faca lumina", a spus Duta, la finalul celor patru ore de audieri. El s-a declarat convins de faptul ca declaratiile de miercuri ale denuntatorului ii probeaza nevinovatia.

Potrivit procurorilor PNA, senatorul este audiat in legatura cu fapte pe care le-ar fi savirsit in calitate de parlamentar.

Urmarit penal

In luna aprilie a acestui an, procurorii anticoruptie l-au audiat pe Vasile Duta in legatura cu infractiuni de trafic de influenta comise in calitate de avocat. Ulterior, cercetarile au fost extinse, privind si faptele savarsite in calitate de senator. Senatorul Duta este cercetat de PNA, alaturi de avocata Vania Zabau, pentru ca ar fi cerut 10.

000 de dolari unui om de afaceri cercetat pentru evaziune fiscala, cu promisiunea de a interveni pe langa magistrati. In 5 aprilie, procurorii PNA au declansat urmarirea penala impotriva celor doi, acuzati, in urma unor autodenunturi, de comiterea a doua infractiuni de trafic de influenta.

A amenintat cu greva foamei

Saptamana trecuta, Parchetul a anuntat ca procurorii PNA il cerceteaza pentru noi fapte pe senatorul Vasile Duta. Mai exact, Duta este acuzat ca, in calitate de parlamentar, a cerut si primit un Mercedes de lux de 40.000 de euro pentru a interveni la Ministerul Muncii, pentru a facilita plecarea unor muncitori romani in Germania. Duta a fost citat la PNA miercurea trecuta, dar a refuzat sa vina.

Procurorii anticoruptie l-au citat pentru joi, la ora 9,30. Pentru ca nu a ajuns la ora stabilita, dupa jumatate de ora de asteptare, el a fost citat cu mandat de aducere care trebuia pus in aplicare de Politie. Nu a mai fost insa necesara aceasta actiune, deoarece avocatul lui Duta l-a convins ca este mai bine sa dea curs citatiei.

Sosit de buna voie la Parchet, senatorul declara ca a intrat in greva foamei, deoarece contesta competenta PNA de a se ocupa de cazuri in care sunt cercetati senatori si deputati.