Compania Nationala a Huilei Petrosani pierde anual sute de miliarde de lei din cauza focurilor de mina negestionate corect.

Desi chiar in acest moment cel putin trei fronturi de lucru sunt inchise tocmai din acest motiv, directorul general al CNH, Ioan Stamin Purcaru, sustine ca situatia nu este asa de grava cum pare, catalogand intrebarile presei drept "neserioase", iar explicatiile "prea stiintifice".

Primavara si toamna, din cauza schimbarilor de presiune atmosferica, la unitatile miniere din Valea Jiului se produc numeroase focuri endogene. Exista pentru acest lucru o explicatie stiintifica, iar feomenul este favorizat de conditiile din subteran, respectiv atmosfera grizutoasa (praf de carbune si metan).

Numai ca in aceasta perioada sunt cel putin trei focuri de mina, care au dus la inchiderea a tot atatea fronturi de lucru. Astfel de focuri endogene sunt insa mult mai multe pe parcursul unui an, iar gestionarea incorecta a acestora poate duce la periclitarea definitiva a zacamantului de huila din respectivul camp de lucru.

Directorul general al Companiei, Ioan Stamin Purcaru, crede insa ca situatia nu este atat de grava cum pare, mai ales ca la Exploatarea Miniera Lonea focul s-a produs intr-un abataj care urma sa fie evacuat. Reprezentantii sindicatelor arata insa ca situatia "nu prea grava" reprezinta de fapt pierderi de sute de miliarde de lei anual.