Dupa ce “Evenimentul zilei” a scris si a prezentat documente privind “jaful de la RAFO”, zi de zi, mai bine de o saptamina, Parchetul General a confirmat investigatiile jurnalistilor.

Intr-un comunicat de presa, institutia condusa de Ilie Botos precizeaza ca e investigat chiar modul in care societatea a fost privatizata, in 2001, cind rafinaria a trecut de la stat in miinile controversatului om de afaceri din PSD Corneliu Iacobov: “Sint cercetate persoanele care au participat la activitatea de privatizare a RAFO din partea APAPS si din partea investitorilor strategici, precum

si persoanele care au detinut calitatea de administrator la aceste societati”, se arata in comunicat.

De asemenea, sint cercetate tranzactii comerciale ale gupului de firme apartinind VGB Impex, inclusiv relatiile comerciale ale acestuia cu Rafo. “Evenimentul zilei” a scris in aceasta saptamina despre “Afacerea reactorul” si a demonstrat cu documente cum RAFO Onesti a fost devalizata de VGB - ai carei actionari au legaturi cu omul de afaceri Ovidiu Tender si consilierul prezidential Dan Iosif.

VGB a vindut fiare vechi la preturi exorbitante catre rafinaria din Onesti. Am prezentat documente care demonstrau cum RAFO a cumparat pe hirtie, de la VGB, contra a 308 miliarde de lei (8 milioane de dolari), un reactor vechi, montat in 1977 la un combinat din Arad. “Reactorul” nu valora mai mult de 600 de milioane de lei (mai putin de 20.000 de dolari).

Deoarece fierul vechi achizitionat de la VGB (“reactorul” zace in continuare in curtea combinatului de la Arad) a fost trecut pe hirtie la “retehnologizare”, societatea a beneficiat si de restituire a TVA de la buget. Comunicatul PNA arata ca “sint avute in vedere tranzactiile de import-export de produse petroliere pe care aceasta societate (n.r.

- VGB Impex) le-a realizat pentru sine si pentru Rafo Onesti. De asemenea, se cerceteaza realitatea tranzactiilor comerciale rezultate din documentele de evidenta primara financiar-contabila si, pe cale de consecinta, legalitatea primirii sumelor de catre aceasta societate cu titlu de restituiri TVA de la bugetul de stat”.

Vaicareala PNA

Tot ieri, Inspectoratul General al Politiei a comunicat ca cerceteaza deturnarea de catre Rafo a unor sume care aveau ca destinatie bugetul de stat. Este vorba de acciza, taxa de drum si TVA care se incaseaza de la fiecare sofer cind acesta isi alimenteaza masina cu benzina. Aceste taxe incasate de benzinarii ajung la rafinarie si de aici trebuie varsate catre bugetul de stat.

IGP spune ca, pe 13 iulie 2004, “a intocmit procesul-verbal de incepere a urmaririi penale impotriva persoanelor cu privire la care exista date ca au deturnat fondurile financiare datorate statului”. Ar fi vorba de aproape 8.000 de miliarde de lei care nu au fost virate de Rafo la buget.

Parchetul General a restituit politiei dosarul pentru noi cercetari, cu mentiunea ca, “prin rezolutia procurorului din 4 noiembrie 2004, s-a infirmat procesul-verbal de incepere a urmaririi penale”. Procurorii au cerut insa politistilor sa faca noi cercetari, care au ca termen de finalizare data de 20 decembrie 2004.

In comunicatul PNA - doar vaicareala si rafuire cu presa.

Dupa ce PNA spune ca respinge “categoric toate insinuarile conform carora in acest dosar ar exista imixtiuni de ordin politic”, institutia condusa de Ioan Amarie se victimizeaza: “PNA regreta ca exista persoane din rindul formatorilor de opinie care incearca sa foloseasca aceasta institutie in disputa electorala si care incearca sa creeze o stare de presiune asupra achetatorilor”.

Nici un cuvint despre faptul ca a trecut un an de la anuntarea declansarii anchetei la RAFO si PNA nu a pus sub acuzare nici un inalt responsabil pentru devalizarea rafinariei.

Institutiile au confirmat investigatiile presei privind jaful de la Rafo. Cu toate acestea, guvernul Nastase a luat decizia de a transfera datoriile bugetare de peste 15.000 de miliarde facute dupa privatizarea Rafo din 2001 de la Ministerul Finantelor la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, fara a astepta finalizarea anchetei.

Guvernul Nastase ia in calcul transformarea acestor uriase datorii facute de o firma privata, care a fost preluata de un afacerist membru al PSD, in actiuni ale statului.

Ev. Zilei - 20 noiembrie 2004

Romanii vor plati si cele 2.000 miliarde pe care Rafo le datoreaza la Petrom

Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) va prelua, in vederea recuperarii, creantele comerciale de peste 2.000 miliarde lei acumulate de RAFO fata de SNP Petrom pana pe 21 noiembrie a.c. La acestea se adauga si cele 15.000 miliarde lei datorate de Rafo si Carom bugetului de stat pana la 31 octombrie 2004.

In textul ordonantei de urgenta privind preluarea de catre AVAS a unor creante fiscale asupra societatilor comerciale Rafo si Carom, autorii au introdus si un articol care vizeaza preluarea datoriilor comerciale catre Petrom, la solicitarea acesteia din urma. Potrivit declaratiilor din octombrie a.c. ale directorului financiar al Rafo, Virginia Velicu, datoriile rafinariei catre Petrom erau de 2.

258 miliarde lei. Preluarea de catre AVAS a creantelor catre SNP Petrom se face prin contract de cesiune de creanta, se mai arata in ordonanta, plata cesiunii realizandu-se din sumele nete obtinute de AVAS prin valorificare, proportional cu valoarea totala a creantelor preluate.

Carmen Neacsu

Gardianul - 20 noiembrie 2004