Romania este pe primul loc in grupa noilor membri si a statelor candidate la Uniunea Europeana din punct de vedere al cazurilor anchetate de Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF). Cu 33 de cazuri in lucru, Romania este cu mult inaintea Poloniei, unde sint anchetate doar 22 de cazuri. Urmeaza Lituania, cu 10 cazuri, si Bulgaria, cu numai 9.

In Turcia si Slovenia se instrumenteaza cite 3 cazuri, iar in Malta - doua. Restul statelor din grupa au fiecare intre 5 si 7 cazuri in ancheta. Numarul anchetelor despre fraude comise in Romania a scazut semnificativ fata de anul trecut, cind au fost semnalate 49 de nereguli. Aceasta scadere a facut ca intreaga grupa a tarilor candidate sa aiba cu 25% mai putine cazuri.

Datele fac parte din Raportul anual al OLAF, publicat ieri si care constata o crestere cu 9% a cazurilor totale sesizate. Cea mai mare parte a anchetelor se refera la sectorul agricol, precizeaza OLAF. La nivelul tarilor membre, pe primul loc este Italia - cu 98 de cazuri, urmata de Germania - cu 89 de cazuri si Spania - cu 48 de cazuri.

OLAF corespunde in Romania cu Corpul de Control al prim-ministrului. De altfel, corespondenta cu OLAF este singura atributie ce i-a ramas Corpului de Control.