Fiecare pisica din localitatea rusa Ceboksari are dreptul la doi metri patrati de spatiu personal in apartamentul stapinului sau. Ciinele - un pic mai mult. Un asemenea decret a fost emis recent de catre primarul acestui oras de pe malul riului Volga.

Primarul stie cum sa verifice respectarea noii legi: fiecare bloc va avea “un responsabil” care va controla daca, in conformitate cu ordonanta primarului, pisicile si ciinii din bloc au suficient spatiu pentru a-si intinde labutele. Daca nu, “abaterea” va fi adusa la cunostinta “acolo unde trebuie”.

In Ekaterinburg, un alt oras rus, Vitali este “drujinik” - astfel se numeau inca in vremurile sovietice ajutoarele benevole ale militiei. Vitali patruleaza in fiecare seara un cartier de locuinte din apropierea garii. El nu are pistol, in schimb are banderola si legitimatie. Vitali doreste ca pe strada sa fie mai multa ordine.

“Drujinikul Vitali” nu poate aresta pe nimeni si nici nu poate verifica actele de indentitate ale trecatorilor, in schimb el poate informa politia despre tot felul de incalcari ale ordinii publice. Ceea ce Vitali face cu mare placere!

Acest sistem in care simplii cetateni urmaresc alti cetateni cunoaste din nou o larga raspindire in Rusia. Fenomenul a luat amploare dupa dupa luarea de ostatici de la scoala din Beslan, din septembrie. Cetatenii rusi au inceput sa fie foarte atenti la vecinii lor si sa anunte la politie orice amanunt care le trezeste suspiciune.

Vechii activisti, din nou in actiune

Pe vremea lui Stalin, turnatorii se numeau “Stukaci”, iar activitatea lor a facut mii si mii de victime. Astazi, aparatorii dreptului omului din Rusia sint speriati: ei au impresia ca acest sistem stalinist renaste.

“Pe timpul lui Stalin turnatoria se termina cu o executie. Dar timpurile si legile s-au schimbat, a incercat sa inlature aceste temeri Inna Sviatenko, presedintele Comisiei pentru securitate din cadrul Dumei de la Moscova. Activistii sociali nu se vor amesteca in viata personala a oamenilor, ci doar vor informa politia despre existenta unor locatari sau chiriasi suspecti”.

In opinia Innei Sviatenko, la ora actuala este o prostie sa se vorbeasca despre reinstalarea unui aparat represiv.

Pina in prezent, la Moscova au fost create circa 680 de asa-zise “puncte sociale de aparare a ordinii publice” dedicate schimbului de informatii intre politie si locatari. Gunoiul care nu a fost ridicat la timp, un gard rupt sau perturbarea linistii de catre adolescenti, totul este interesant, demn de luat in seama.

Totusi, cel mai important este de stiut cine vine in apartamente in lipsa proprietarilor, ce necunoscuti sau ce indivizi cu infatisare caucaziana intra in bloc.

Unul dintre aceste “puncte sociale” este condus de Albina Tareva, in virsta de 66 de ani, care pe vremea sovieticilor era responsabila pentru activitatea ideologica intr-una dintre uzinele militare ale orasului Samara. In subordinea ei se afla 190 de voluntari, care monitorizeaza 51 de blocuri. “Nu sintem deloc niste turnatori, isi exprima Albina indignarea.

Ea nu intelege cum este posibil ca unele persoane sa creada acest lucru. “Noi nu dorim decit ca noi si rudele noastre sa traim in siguranta”. Duma de Stat sprijina aceasta dorinta si pregateste o noua lege care le promite colaboratorilor acestor “puncte” remunerari in valoare de 5-6 mii de ruble pe luna.

Kremlinul si FSB aproba activitatea informatorilor

In timp ce cetatenii rusi si membrii organizatiilor de aparare a drepturilor omului se intreaba cit de departe se poate ajunge in ceea ce priveste colaborarea cu organismele puterii in aceasta lupta intr-adevar necesara impotriva terorismului, Kremlinul pune deja bazele unei noi “miscari sociale”.

Cunoscutul actor Aristarh Livanov, interpretul unor roluri de militari si securisti, a creat, cu incuviintarea suprema a conducerii statului, miscarea “Rusia - antiteroare”. Obiectivul stabilit: informarea autoritatilor despre oamenii cu trecut criminal sau despre cei care “duc un mod de viata amoral”. Vicepresedintele acestei organizatii este un fost agent al KGB.

Astfel de organizatii sint absolut pe gustul lui Nikolai Patrusev, liderul Serviciului Federal de Securitate (FSB), care se bazeaza pe turnatori. Desigur, nu fiecare cetatean este capabil sa-i ofere informatii cu adevarat importante, “insa a oferi informatii organismelor de securitate, organismelor de aparare a ordinii publice - acest lucru este posibil”.

Mai mult decit atit, Patrusev spera ca aceasta colaborare sa se desfasoare “pe o baza permanenta”, noteaza, in incheiere, cotidianul german.