Pana la urma PSD tot a pus mana pe Parlament. A tras in mod perfid sforile, reusind sa-si adjudece conducerea la Camera si Senat cu ajutorul celor de la PUR si PRM. Alianta D.A. nu a izbutit sa sparga reduta pesedista, fapt ce le-a permis lui Adrian Nastase si lui Nicolae Vacaroiu sa castige lupta pentru functiile de presedinti ai celor doua Camere.

In aceste conditii PSD isi pastreaza pozitia avuta si in mandatul trecut. Mai mult, ramane cu acelasi personaj in fruntea Senatului, spre surprinderea multora care il vedeau pe Nicolae Vacaroiu coborat definitiv din fotoliul de presedinte si plasat undeva la marginea vietii politice. Va imaginati cam ce sentiment de regret are Traian Basescu cand stie ca nea Nicu este al doilea om in stat.

Vrem, nu vrem, il vom avea inca patru ani pe acest politician in fruntea unei institutii vitale ca importanta. Fapt care ma determina sa spun ca fostul premier, ma refer la Nastase, greseste cand sustine ca viitorul guvern nu mai are motiv sa vorbeasca de mostenirea grea lasata de predecesori.

Personal consider ca o astfel de mostenire exista atat timp cat unul ca Nicolae Vacaroiu va continua sa conduca Senatul multi ani de acum incolo. In acest sens PSD nu are cum sa demonstreze ca este un partid reformat racordat la valorile democratiei europene. Ii lipsesc argumentele politice si morale.

Cei mai multi parlamentari provin din vechea garda care, la randul ei, se trage din seva nociva a trecutului regim. Sunt politicieni de care tot auzim vorbindu-se de aproape 15 ani. Au trecut de la un mandat la altul ca pestele prin apa. Au fost votati la gramada, lipsa votului uninominal cu care nu au fost de acord fiind in avantajul lor. Daca se vota omul, Vacaroiu nu mai era azi in Parlament.

Poate nici Ion Iliescu nu ar mai fi fost ales. Din pacate exista posibilitatea, trebuie luata in calcul, ca astfel de figuri sa le vedem si peste patru ani. Tot ce se poate.

Alegerile din Parlament au aratat ca PSD poate sa stranga in jurul lui forte politice care au acelasi interes. Alianta PNL-PD s-a vazut depasita de o Uniune largita in ultima clipa prin participarea unor parlamentari PRM la sustinerea lui Nastase si Vacaroiu. Pesedistii au trecut pe moment peste dificultatile interne, mobilizandu-si fortele pentru a castiga Parlamentul. Si l-au castigat.

Ce va urma in interiorul PSD vom vedea. Deocamdata s-a reusit performanta de a obtine, nu conteaza in ce mod, comanda unei institutii fundamentale a statului. Mai mult, Nastase se vede din nou calare pe un cal de rasa. Era cat pe-aci sa ramana un simplu deputat. De griji insa nu a scapat. In PSD vor fi probabil lupte corp la corp daca intoarcerea lui Ion Iliescu se va indeplini.

Fostul premier va fi obligat sa-l "lucreze" pe noul senator si coleg pentru a spera la pastrarea functiei de presedinte de partid. Are de partea lui cativa ministri carora nu le convine un lider ca Iliescu. Mai mult ca sigur ca unul ca Vacaroiu ii va fi dusman, actualul lider al Senatului fiind in relatii tovarasesti cu fostul sef de stat.

Iata cum dl Nastase isi va da seama ca mostenirea politica nu a disparut, indiferent de tentativa de primenire a parlamentarilor pesedisti facuta prin intrarea Dacianei Sarbu si a lui Victor Ponta in Parlament. Daca Ion Iliescu renunta la putere, poate se mai putea face ceva.

Cum aceasta schimbare nu intereseaza, PSD nu-i ramane decat posibilitatea sa defileze in continuare cu politicieni din vechea garda pana in ultimul ceas al existentei acestui partid mostenit. Pozitia actuala a lui Vacaroiu este un exemplu trist.