Primaria Capitalei a obtinut o finantare din partea Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare, in valoare de 28 de milioane de euro, care va permite declansarea unui program de reabilitare a Centrului Istoric din Bucuresti, "buletinul de identitate al Capitalei", asa cum l-a numit Traian Basescu, la ultima sedinta a CGMB in care a participat in calitate de primar general.

Consiliul General a aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru conservarea zonei in suprafata de 57 de hectare, conform Ordonantei 77/2001.

Acest plan a fost elaborat de catre specialisti ai Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" si reglementeaza teritoriul delimitat de Calea Victoriei (vest), Bulevardele Elisabeta si Carol (nord), Bd. Hristo Botev (est), Bdul Corneliu Coposu si Splaiul Dambovitei (sud) pe o suprafata de 57 de hectare.

Prin prezenta documentatie, valabila timp de cinci ani, nu se va permite dreptul la construire in aceasta zona si se abroga toate prevederile contrare din proiectele urbanistice anterior aprobate.

Potrivit hotararii CGMB, scopul principal al PUZ este acela de a conserva valorile existente in teritoriu (valoarea de unicat a cladirilor, calitatea arhitecturii, sedimentarea istorica a functiunilor) si, in general, caracterul acestei zone centrale a orasului.

Consilierii municipali au mai aprobat studiul de fezabilitate pentru "Ecologizarea si dezvoltarea potentialului turistic de recreere si agrement al parcurilor Cismigiu, Herastrau, Carol si Tineretului".

Municipalitatea are fonduri externe in valoare de 13 milioane de euro pentru aceasta operatiune, iar prioritatea s-a indreptat catre primele trei parcuri dintre cele amintite mai sus, ce pot fi denumite "regale", avand in vedere ca au fost construite de regii Carol si Ferdinand, ele fiind declarate monument istoric.

Aprobarea, de catre consilierii municipali, a proiectului, va determina, in opinia conducerii Primariei Capitalei, atragerea altor finantari pentru ecologizarea si modernizarea tuturor parcurilor din Bucuresti.

Asfaltari "profesioniste"

Administratia Strazilor va incheia contracte cu firme profesioniste pentru intretinerea carosabilului. De asemenea, la propunerea consilierului PSD Victor Stan si cu girul dat de executivul municipalitatii, bucurestenii vor fi despagubiti de firmele angajate sa intretina carosabilul in cazul in care masinile sufera defectiuni din cauza calitatii drumurilor orasului.

Acesta va fi inceputul masiv de documentatii pe care Consiliul General trebuie sa le aprobe pentru protejarea, pe de o parte, a lucrarilor de asfaltare executate in ultimii ani, dar si a conducatorilor auto care, nu de putine ori, si-au deteriorat autoturismele in gropile din sosea.

Pana in primavara anului viitor, municipalitatea va organiza o licitatie, pentru a contracta serviciul de intretinere a strazilor asfaltate cu mii de miliarde de lei de la buget.

Un contract-cadru eficient si un caiet de sarcini profesionist vor fi supuse aprobarii CGMB, urmand ca Primaria Capitalei sa opteze, la licitatie, pentru cateva firme "serioase", care sa ia in ingrijire cate 10-20 de strazi mari, pe termen de 5 - 10 ani.