Lui Traian Basescu nu-i va fi indiferent modul in care va lucra noul cabinet. Persoane fidele presedintelui ocupa in guvern portofolii decisive pentru procesul de integrare europeana. Presedintele va juca, indirect, un rol important in deciziile echipei de la Palatul Victoria.

Negocierile dintre PNL, PD, UDMR si PUR au dat, in sfarsit, roade. Numele celor desemnati pentru ocuparea celor 24 de posturi in noul guvern sunt acum pe toate buzele.

Cabinetul condus de Calin Popescu-Tariceanu are trei vice-premieri, oficial intitulati ministri de stat fara portofoliu: democratul Adriean Videanu, pentru coordonarea activitatilor economice, udemeristul Marko Bela, pentru coordonarea activitatilor in domeniul culturii, educatiei si integrarii europene, si umanistul George Copos, pentru coordonarea activitatilor privind mediul de afaceri si

IMM-urile. Liberalii au primit sase din cele 16 portofolii: Finantele Publice - Ionut Popescu, Apararea Nationala - Theodor Athanasiu, Agricultura - Gheorghe Flutur, Cultura - Mona Musca, Sanatatea - Mircea Cinteza si coordonarea Secretariatului General al Guvernului - Mihai Voicu.

Democratii au luat si ei sase ministere: cel al Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei - Gheorghe Barbu, cel al Integrarii Europene - Cristina Parvulescu, cel al Administratiei si Internelor - Vasile Blaga, cel al Transporturilor, Constructiilor si Turismului - Gheorghe Dobre, cel al Educatiei si Cercetarii - Mircea Miclea, si cel al Mediului - Sulfina Barbu.

Umanistii vor detine un portofoliu foarte important, al Economiei, prin Codrut Seres, iar UDMR va detine Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, prin Nagy Szolt. Un lucru inedit pentru Romania ultimilor 12 ani e ca doi dintre cei mai importanti ministri nu sunt inregimentati politic.

Este vorba de Monica Macovei, la Justitie, presedinte al Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki (APADOR-CH), si de Mihai Razvan Ungureanu, la Afaceri Externe.

Noul executiv va avea si cinci ministri delegati: pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala - Cristian David (PNL), pentru coordonarea autoritatilor de control - Sorin Vicol (PUR), pentru relatia cu Parlamentul - Bogdan Olteanu (PNL), pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului - Laszlo Borbely, si pentru comert - Iuliu Vinkler (ambii UDMR).

Fata de vechiul cabinet, schimbarile sunt nesemnificative. Au fost pastrate toate ministerele si chiar si numarul ministrilor de stat a ramas acelasi, doar ca in cabinetul PSD doi dintre acestia (Dan Ioan Popescu si Marian Saniuta) conduceau si cate un minister, numai Ioan Talpes fiind fara portofoliu.

Si domeniile pe care le coordonau acestia sunt usor diferite fata de tintele lui Adriean Videanu, Marko Bela si George Copos. Cele mai importante schimbari s-au inregistrat in ceea ce priveste ministrii delegati. Vechiul guvern avea sapte posturi de acest gen. Acum mai sunt cinci.

Au disparut ministrii delegati pentru administratia publica, si pentru relatiile cu partenerii sociali, respectiv negociatorul-sef cu Uniunea Europeana, si a aparut un ministru delegat pentru lucrari publice.

Dar ceea ce este cel mai interesant este ca trei posturi foarte importante in perspectiva aderarii la UE, respectiv cel de ministru al transporturilor, al integrarii europene si al mediului, sunt ocupate de oameni proveniti din garda lui Traian Basescu.

Gheorghe Dobre a fost secretar de stat la Transporturi sub conducerea actualului presedinte si apoi director al Directiei de Inspectie si Control din Primaria Capitalei, iar Cristina Parvulescu si Sulfina Barbu au fost, la randul lor, directoare ale unor departamente de profil din aceeasi institutie.

Numirea acestor personaje pana mai ieri anonime (ceea ce nu inseamna, insa, ca nu pot fi buni ministri) este un semn clar ca Traian Basescu va incerca sa fie cu adevarat un "presedinte-jucator", cred cei mai multi analisti politici.

Sunt trei modalitati prin care el ar putea sa faca acest lucru: folosindu-si prerogativele constitutionale, mergand de la prezidarea sedintelor guvernamentale pana la convocarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, promovand anumite decizii pe cai neoficiale si utilizandu-si influenta asupra unor ministri ori secretari de stat.

Cum si ceilalti trei ministri propusi de democrati sunt fie apropiati ai ex-liderului PD, cum ar fi Vasile Blaga, fie politicieni de plan secund, ca Gheorghe Barbu ori Mircea Miclea, este clar ca Basescu va detine controlul asupra a cel putin o treime din noul cabinet. Vom vedea in viitor ce efect va avea acest fapt asupra eficientei si a coerentei guvernului.