Daca au obiceiuri violente fata de copiii lor, parintii mai au la dispozitie doar doua zile ca sa le aplice “legea nuielei” fara a ajunge la tribunal. De la 1 ianuarie 2005 intra in vigoare un nou pachet legislativ in domeniul protectiei copilului. Minorii vor putea depune singuri plingere impotriva parintilor daca li se incalca drepturile.

Mai mult, adultii care ii indeamna pe copii sa cerseasca pot infunda puscaria timp de cinci ani.

In momentul in care copiii sint batuti de parinti, micutii pot sa-i reclame, iar Directia Pentru protectia Copilului va fi nevoita sa dea curs sesizarii venite din partea copilului. In plus, in functie de gravitatea faptei, parintele poate fi adus in fata instantei si pedepsit.

Incepind de la 1 ianuarie 2005, va intra in vigoare un pachet legislativ care cuprinde patru acte normative, printre care se numara si legea privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

“Masurile de disciplinare a copilului nu pot fi stabilite decit in acord cu demnitatea copilului, nefiind permise sub nici un motiv pedepsele fizice ori acelea care se afla in legatura cu dezvoltarea fizica, psihica sau care afecteaza starea emotionala a copilului.

Copilul are dreptul sa depuna singur plingeri referitoare la incalcarea drepturilor sale fundamentale”, se arata in lege.

Mai grav este daca adultii ii indeamna sau ii constring pe copii sa practice cersetoria. In acest caz, se aplica pedeapsa cu inchisoarea intre 1 si 3 ani. Totodata, recrutarea sau constringerea unui minor la cersetorie este pedepsita mult mai aspru, cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

In plus, in cazul in care chiar parintele este cel care il indeamna pe copil sa cerseasca, i se interzic anumite drepturi, inclusiv tutela asupra copilului .

Autoritatile care refuza sa colaboreze cu politia in ceea ce priveste identificarea mamelor care isi abandoneaza copii in spital sau pe strazi risca sa plateasca amenzi cuprinse intre 1 si 15 milioane de lei.