Cei care au obtinut in Romania o diploma de studii sau un atestat profesional au sansa sa munceasca legal in Italia. Actele necesare si conditiile de lucru sunt prezente in "Ghidul lucratorului roman in Italia", editat de Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Muncii.

Echivalarea diplomelor de studii

In cazul in care un roman vrea sa profeseze in Italia in baza unui titlu de studiu obtinut in Romania, actul de studiu in original trebuie vizat de Ministerul Educatiei - Inspectoratele scolare judetene sau Centrul national de recunoastere si echivalare a diplomelor - sau de Ministerul Muncii - daca este vorba de certificate de calificare profesionala - si apoi supralegalizat la prefectura,

conform Conventiei de la Haga. Traducerea in italiana a actului respectiv si o copie legalizata a lui vor fi si ele supralegalizate la Curtea de Apel. Toate aceste acte, insotite de copii simple vor fi prezentate la Consulatul Italiei la Bucuresti pentru obtinerea Declaratiei de Valoare (recunoasterea actului de studiu).

In cazul diplomei de licenta, se vor mai prezenta atat programa analitica, cat si foaia matricola.

Colaboratorii casnici - categorii si conditii de munca

Un raport de munca poate fi considerat "de tip casnic" (lavoro domestico) atunci cand patronul angajeaza un colaborator casnic care sa se ocupe de curatenia si ordinea in casa, ingrijirea copiilor etc.

Guvernantele, majordomii, bucatarii-sefi, infirmierele, asistentii geriatrici apartin "primei categorii"; ei trebuie sa prezinte angajatorului un atestat profesional recunoscut si o calificare specifica.

Baby-sitter-ii, soferii, bucatarii, chelnerii, garderobierii, portarii sau paznicii au atributii legate de viata de familie si au capacitatea profesionala necesara si intra in "categoria a doua" de colaboratori.

Oamenii de serviciu, gradinarii, ajutoarele de bucatar, spalatorii, grajdarii sunt colaboratori de casnici de "categoria a treia", pentru ca desfasoara activitati in care depun efort fizic mai mare. Toti acesti colaboratori pot fi supusi la o perioada de proba, platita normal, cu durata de 8 zile de munca efectiva.

Daca angajatorul nu doreste intreruperea raporturilor de munca la sfarsitul acestei perioade, proba se considera automat depasita, iar in timpul acesteia raportul de munca poate fi incheiat in orice moment de oricare dintre parti, fara preaviz.

Patronii care vor angaja colaboratori casnici trebuie sa intocmeasca o scrisoare de angajare in care sa se specifice data inceperii muncii, durata probei, eventuala primire in spatiul de locuit, durata orarului zilnic, jumatatea de zi libera adaugata duminicii, salariul si concediile.

Programul de lucru se va stabili de comun acord, dar nu poate depasi 10 ore zilnic neconsecutive si 54 de ore pe saptamana pentru lucratorii care locuiesc in spatiu sau 8 ore zilnic si 48 de ore pe saptamana pentru cei care nu locuiesc acolo. Odihna saptamanala este de 36 de ore, cuprinzand intreaga zi de duminica si jumatate din oricare alta zi.

Orele suplimentare sunt considerate cele muncite in afara programului stabilit de comun acord. Angajatorul va plati orele suplimentare din intervalul 6-22 cu 25 la suta mai mult, iar cele din intervalul 22-6 si cele efectuate duminica sau in alte sarbatori - cu 50, respectiv 60 la suta mai mult. In zilele de sarbatoare, lucratorul are dreptul la o zi libera platita.

El mai are dreptul si la un concediu de 26 zile lucratoare pentru fiecare an in care a muncit la acelasi patron.