Judecatoarea Maria Huza si-a achitat, luni, toata contravaloarea apartamentului din Unirii, imediat dupa ce „Cotidianul“ a dezvaluit cum l-a achizitionat in rate, beneficiind de dobinda subventionata. Oricum, procurorii au demarat cercetarile in acest caz.

Intre timp, „Cotidianul“ a aflat ca si cel de al patrulea membru al familiei Huza, Alexandru Razvan, se bucura de privilegii locative din partea statului.

Pe langa ratele pina in 2015 si subventia la dobinda primita intre 2001 si 2004, presedintele Tribunalului Bucuresti a trebuit sa plateasca si penalitati, pentru ca a achitat retroactiv dobinda suportata pina acum de stat, penalitati care se ridica la aproape 100 de milioane de lei.

Maria Huza s-a prezentat cu dovada platii integrale ieri dupa-amiaza la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), sperind probabil ca, in acest fel, scandalul iscat in jurul ei se va stinge fara urme.

„Cotidianul“, insa, reaminteste ca apartamentul de patru camere cumparat de ea in buricul Capitalei era destinat doar tinerilor casatoriti, handicapatilor, invalizilor sau celor care se muta de la oras la sat, categorii care se incadrau in mod expres in Ordonanta nr. 19/1996.

Cu sau fara subventii de la stat, familia Huza nu avea nici un drept sa beneficieze de aceasta ordonanta, stipulata clar in contractul de vinzare-cumparare a locuintei. Valoarea din contract a apartamentului se ridica la 750 de milioane de lei.

Precizam ca la acea data, valoarea unui apartament similar cu al familiei Huza depasea pe piata doua miliarde de lei, ceea ce inseamna ca Maria si Ion Huza l-au achizitionat la un sfert din valoarea de pe piata imobiliara. La ora actuala, un astfel de apartament costa in jur de 5 miliarde de lei.

Reamintim ca la data achizitionarii apartamentului, familia Huza detinea o vila in orasul Slatina si mai vinduse, in anul 1998, un apartament, in acelasi oras, mentiuni omise in declaratiile date pe propria raspundere de catre Maria si Ion Huza.

Procurorii Parchetului General s-au sesizat din „Cotidianul“ cu privire la cazul „Huza“, stabilind ca o eventuala ancheta intra in competenta Parchetului de pe linga Judecatoria sectorului 1.

In cursul zilei de ieri am incercat sa luam din nou legatura cu Maria Huza, care insa, desi a raspuns la telefon, a pretins ca este alta persoana, dupa care ne-a inchis telefonul in nas.

Fiul judecatoarei Huza, locuinta de la Protocolul de Stat

Alexandru Razvan, 28 de ani, este cel de-al doilea copil al familiei Huza. Chiar daca pina acum nu a reusit sa achizitioneze un apartament pe baza aceleiasi scheme folosite de mama si sora sa, Alexandru Huza a obtinut o locuinta din fondul de protocol al statului.

La fel ca in celelalte doua cazuri – Maria si Diana Huza-, nici Alexandru Huza nu s-a incadrat in conditiile legii pentru a putea primi aceasta locuinta. Conform Ordonantei privind utilizarea fondului locativ de stat, locuintele de protocol sint destinate doar persoanelor cu functii sau demnitarilor publici.

Alexandru Huza este consilier in Directia Organizatii Economice Internationale din cadrul Ministerului de Externe, deci nu indeplineste nici una dintre cele doua conditii. Chiar si asa, Huza jr. a primit un apartament de trei camere pe bulevardul Magheru, in urma unei note semnate de catre secretarul general al Guvernului de atunci, Serban Mihailescu, si de fostul sef al RAAPPS, Eugen Bejinariu.

„Apartamentul in care stau e inchiriat provizoriu de la RAAPPS, pina la achizitionarea unei locuinte“, spune Alexandru Huza, care mai mentioneaza ca „nu exista o data-limita, dar este pe termen scurt. Ma depaseste putin problema, nu cunosc Legea RAAPPS, e vorba de normele lor interne. Eu ma incadrez in conditiile lor, dar trebuie sa va interesati la RAAPPS.

Sint diplomat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) si nu posed locuinta in Bucuresti. Cam astea sint principalele conditii, nu mai tin minte altele“. Alexandru Huza mai spune ca locuieste pe bulevardul Magheru, dar ca nu-si aminteste numarul strazii si nici cel al blocului.

Diplomatul Huza a mai afirmat ca sta in apartamentul de trei camere de la jumatatea anului 2004, desi numarul contractului de inchiriere este datat octombrie 2003.

Maria Huza, mama lui Alexandru, sustine ca baiatul ei locuieste intr-o locuinta de serviciu, data de MAE. Documentele arata insa altceva: „Domnului Alexandru Razvan Huza nu i-a fost repartizata o locuinta de interventie din fondul aflat la dispozitia MAE“, arata adresa primita de „Cotidianul“ de la Biroul de presa al institutiei.

Cristina Hurdubaia, Robert Turcescu