Statiunea Poiana Brasov va fi modernizata in urmatorii ani pentru a intra in circuitul international al sporturilor de iarna. Initiativa apartine firmei Ana Teleferic, societate care face parte din grupul al carui patron este vicepremierul George Copos.

Ana Teleferic a incheiat un parteneriat public-privat cu Consiliul Local si cel Judetean Brasov. Peste 11,5 milioane de euro vor fi investite pentru ca Poiana Brasov sa atraga mai multi turisti si sa ofere servicii mai bune.

Pirtii noi, tunuri de zapada si telegondola

Societatea Ana Teleferic impreuna cu reprezentantii administratiei locale si judetene au solicitat o finantare nerambursabila PHARE, pentru refacerea si extinderea domeniului schiabil din Poiana si pentru modernizarea transportului pe cablu din statiune. Proiectul tehnic este finalizat, iar punerea lui in practica se va intinde pe o perioada de doi ani.

“Impreuna cu autoritatile locale vrem sa adaugam cel putin inca doua pirtii in Poiana Brasov. Acestea vor fi realizate in urma defrisarilor si vor fi de dificultate medie, de talia Sulinarului, de exemplu. Pirtiile actuale vor fi modernizate.

Tot in prima faza a proiectului vrem sa construim un lac de acumulare in zona Ruia, pentru alimentarea tunurilor de zapada care vor functiona pe toate pirtiile. In acelasi timp vom construi o telegondola moderna, cu o capacitate de transport de 10.000 de persoane pe ora.

Aceasta va elimina cozile la care sint nevoiti sa astepte turistii aflati la schi”, a explicat Radu Lisenche, directorul grupului de firme Ana Hotels din Poiana Brasov. Proiectul va demara in mai-iunie 2005, iar prima etapa va dura doi ani, urmind ca, in iarna 2006-2007, conditiile de schi in Poiana sa fie mult imbunatatite.

In a doua etapa se doresc chiar construirea unei trambuline pentru schi si modernizarea unei pirtii pentru biatlon, cu un poligon performant.

Firma lui Copos pune bani, oameni si logistica

Potrivit conducerii Ana Hotels, investitia totala, in prima etapa, se va ridica la 11,5 milioane de euro. Asocierea intre firma lui Copos si administratia locala si judeteana s-a facut in vederea obtinerii de fonduri PHARE in valoare de aproximativ 4-5 milioane de euro. “Comunitatea locala va participa cu aproximativ 600.

000 de euro, restul urmind sa fie completat de firmele din grupul Ana Hotels”, a precizat Radu Lisenche. Pe linga bani, municipalitatea participa cu terenul, pe care il are in proprietate, iar Ana Teleferic va contribui cu baza materiala, specialistii, proiectele, logistica si exploatarea ulterioara a pirtiilor. “Vechile instalatii de cablu vor constitui baza pentru construirea celor noi.

Iar Consiliul Local si cel Judetean nu dispun de oameni specializati pentru exploatarea pirtiilor si mentinerea lor in stare buna. In acest scop se vor folosi baza materiala si oamenii firmei Ana Teleferic”, a explicat consilierul local PD Sorin Grigorescu.

Se asteapta aprobarea cererii de finantare

Conducerea Ana Hotels a mentionat ca deocamdata nu s-a stabilit modul de administrare a afacerii, respectiv procentul de participare la societatea comerciala care va administra ulterior noile investitii. “Se vor lua decizii pe baze comerciale, in functie de participarea fiecaruia. Deocamdata insa prioritara este eligibilitatea proiectului, depus deja la Regiunea 7 Centru.

Cererile de finantare se vor deschide pe 16 februarie si speram sa obtinem fondurile. Este prematur sa vorbim de modul de constituire a societatii de administrare”, a declarat Radu Lisenche.

Patronul grupului Ana este cel mai bogat guvernant

Vicepremierul George Copos este de departe cel mai bogat membru al cabinetului Tariceanu. Cifrele de afaceri ale firmelor controlate de membrii guvernului si incasarile lor din investitii insumeaza aproximativ 2% din produsul intern brut al Romaniei. Cei mai bogati oameni din cabinetul Tariceanu sint George Copos si Adriean Videanu. Premierul ocupa abia locul al treilea.

George Copos a fost primul dintre noii guvernanti care a declarat ca renunta la administrarea afacerilor sale si a desemnat o firma de consultanta financiara care sa se ocupe de management in locul lui.

Averea sa, plasata in plutonul fruntas al Top 300, este de 170-180 milioane de dolari. Ea provine din activitatea coordonata a 11 companii private, cu o cifra de afaceri de 3.000 de miliarde lei, cu o rata medie a profitului de 10%.

Cea mai profitabila dintre afacerile vicepremierului este producatorul de motoare electrice IMEP Pitesti, cumparat de la stat, dar profit serios aduc si actiunile detinute la Mobifon (compania ce opereaza serviciul de telefonie mobila Connex), hotelurile de pe litoral si productia si distributia de panificatie prin Ana Pan.

Pina sa intre la guvernare, George Copos era cunoscut de publicul larg ca patron al clubului de fotbal Rapid Bucuresti.

De la televizoare la hoteluri de lux

George Copos este fondator, actionar majoritar si presedinte al Consiliului de Administratie al societatilor apartinind grupului de firme Ana: Ana Electronic, Ana Imep, Ana Hotels Poiana Brasov, Ana Hotels Flora, Ana Pan, Ana Co. La sfirsitul anului 1996, afacerile sale produceau un rulaj de peste 50 milioane de dolari.

Majoritatea banilor fusesera facuti din vinzarea produselor electronice importate din Asia. Citiva ani mai tirziu, George Copos s-a concentrat pe turism. Grupul de firme Ana Hotels (Sport, Poiana si Bradul din Poiana-Brasov, Crowne Plaza din Bucuresti si inca doua hoteluri pe litoral) este evaluat de actionarul majoritar intre 55 si 60 milioane de dolari.

Producatorul de motoare electrice Ana IMEP are o valoare de 30 milioane de dolari, fabrica de la Pitesti avind o cifra de afaceri de peste 40 milioane de dolari.

Actiunile la Mobifon, clubul sportiv Rapid, trustul de presa R (compania care editeaza cotidianul “Romania libera”), o companie de transport rutier, terenuri in nordul Bucurestiului, proprietatile imobiliare si colectiile de arta contribuie, la rindul lor, cu peste 15 milioane de dolari la averea lui George Copos, care a plecat la drum in afaceri cu 500 de dolari.

Afaceri reprezentative

Ana Co. si Ana Pan sint holdinguri, operind un lant de cinci centre in Bucuresti, ce ofera dulciuri de casa, specialitati de patiserie si brutarie. Ana Electronic este un holding ce opereaza o retea nationala de distributie a produselor electronice si aparatelor electrocasnice, fiind distribuitor exclusiv pentru Samsung.

Reteaua nationala de distributie include: 80 de comercianti, 200 de magazine Samsung si 65 centre de service. Ana Imep este producator de motoare standard si speciale de curent continuu si alternativ, intr-o gama de 5 W pina la 7,5 kw. Ana Hotels are in proprietate si opereaza un hotel de cinci stele in Bucuresti, iar Ana Hotels Poiana Brasov - trei hoteluri in Poiana Brasov. (Iuliana Roibu)