Dezvaluirile din ziarul Ziua demonstreaza, de asta data cu informatii noi, ca Dan Voiculescu, desemnat fiind de Ceausescu si de conducerea Securitatii sa faca operatii acoperite sub palaria societatii off-shore CRESCENT, a reusit sa deturneze sute de milioane de dolari. El nu a furat nici Securitatea, nici statul, atat timp cat Ceausescu a ramas la putere. Ar fi fost prea periculos.

Dar, la declansarea evenimentelor din decembrie si in perioada ulterioara, Voiculescu, care era liber sa opereze conturile CRESCENT, a pus, pur si simplu, mana pe uriasele sume de bani care reprezentau plata unor exporturi privilegiate, efectuate prin utilizarea placii turnante numite ICE "Dunarea".

In acest fel, sute de milioane de dolari, la valoarea lor de la acea data, nu s-au mai regasit nici la nivelul bugetului national, nici in conturile Securitatii preluate de Banca Nationala, si nici in cele ale intreprinderilor exportatoare ce utilizau CRESCENT drept intermediar. Asa a ajuns Voiculescu unul dintre cei mai bogati oameni ai Romaniei.

In continuare, procedand asemanator, el nu a facut altceva decat sa-si consolideze imperiul financiar, inclusiv prin crearea unuia de tip mediatic si prin intrarea, cu toate panzele sus, in politica.

Demersul nostru publicistic urmareste repunerea adevarului in drepturi, recuperarea de catre statul roman a uriaselor sume sustrase si oferirea catre noua Putere a unui exceptional prilej de a demonstra ca nu glumeste atunci cand anunta ca va lovi la radacina criminalitatea economico-financiara si coruptia.

Este absolut imoral ca la varful Puterii, care a rezultat din ultimele alegeri parlamentare, sa se afle un personaj care, cu doar doua-trei semnaturi, profitand de nebunia generata prin caderea lui Ceausescu si de secretul garantat al operatiunilor externe ale Securitatii, a reusit sa sustraga circuitului public o suma fabuloasa. Care apartinea statului.

Alti infractori proeminenti, veritabile vedete ale criminalitatii economico-financiare - fara sa-i plang de mila - au nadusit mult, au facut nopti albe, au raspuns la multe interogatorii si chiar au executat, unii dintre ei, putina racoare pentru sume mult mai mici de bani furate de la popor.

Ca sa nu mai vorbesc si despre nenumaratii oameni de afaceri onesti, dar despre care exista banuieli ca nu si-ar fi castigat averile cinstit, care si ei sunt hartuiti in fel si chip. In timp ce Voiculescu se da lebada. Si ia decizii alaturi de ceilalti corifei ai Puterii, inclusiv in materie de combatere a coruptiei si stopare a fenomenului de jaf national.

Eu cred ca autoritatile de la Bucuresti au datoria sa continue investigatia declansata, la spartul targului, sub mandatul lui Constantinescu. Cu alte cuvinte, cercetarea arhivei ICE "Dunarea". Acolo se gaseste intreg cazul CRESCENT. Cu toata murdaria lui. Cu detalii si documente referitoare la toate operatiunile care au condus la acest veritabil jaf al secolului.

Acolo vom gasi oglinda care ni-l va arata pe Voiculescu exact asa cum e. Pentru ca acest lucru sa se intample, este necesar ca in Consiliul Suprem de Aparare al Tarii sa se ia decizia declasificarii dosarelor "Dunarea" si desemnarii unor persoane de incredere, care sa le poata cerceta fara deconspirarea unor ofiteri care inca lucreaza in retelele noastre externe.

Dan Voiculescu sigur nu mai face parte dintre acestia. Si mai este obligatoriu ca seful umanistilor sa fie decomandat de la guvernare. Atat timp cat prin oamenii lui sta la pupitrul de comanda al statului nu se poate face nimic. La fel cum afacerea SINTOFARM nu putea fi cercetata atat timp cat Generalul Heroina, Toma Zaharia, se afla la conducerea MI.

Este adevarat, operatiunile CRESCENT ocupa un loc de varf in ceea ce numim placa turnanta "Dunarea". Dar o cercetare atenta a acestei arhive - declasificata in anul 2000 si resecretizata in 2001, interval in care doar o mica parte din documente a putut fi studiata - va dezvalui noii Puteri si opiniei publice alte nume grele din lista celor mai bogati romani, care au facut avere tot atunci.

In numai cateva zile, inhatand banii Securitatii.

Si va promit, stimati cititori, unul dintre cele mai frumoase spectacole de care ati avut parte vreodata. Pe banii vostri.