Ministerul Sanatatii modifica tarifele practicate de firma Euromedic in cele patru centre din tara, in urma dezvaluirilor publicate de „Cotidianul“.

Prin contractele incheiate din anul 2001 si pina in prezent cu autoritatile sanitare din fosta guvernare, centrele Euromedic primeau de la asigurarile sociale de sanatate cite trei milioane de dolari pe an, indiferent de cite investigatii medicale faceau.

Ministerul Sanatatii (MS) a decis sa incheie noi contracte cu Euromedic si sa le plateasca fiecare serviciu medical la un pret cu 70% mai mare fata de valoarea celor practicate in celelalte institutii sanitare.

„Coeficientul de 1,7 n-a fost unul calculat sau negociat cu Euromedic, asa am considerat noi ca trebuie platiti, pentru aparatura performanta si programul non-stop“, a explicat ministrul Cinteza.

O alta conditie care se va pune in noile contracte va fi si aceea a scaderii valorii sumei fixe negociate de trei milioane de dolari. Mircea Cinteza a mai precizat ca ordinul de infiintare a centrelor de diagnostic imagistic va fi modificat, iar conditiile lui relaxate, astfel incit sa apara si alte centre concurente.

„PNA ar trebui sa se sesizeze singur in acest subiect“

Ministrul Sanatatii a mai spus ca implicatiile penale din forma initiala a contractelor tine de incheierea lor pe o perioada de 5 ani si de lipsa conditiilor pentru plata celor trei milioane de dolari. „Noi, insa, nu sintem organ de ancheta. La cit a scris presa, PNA ar trebui sa se sesizeze singur in acest subiect“, a incheiat ministrul.