Traian Basescu da asigurari ca Tratatul de aderare la UE va fi semnat pe 25 aprilie. El afirma ca Romania "isi face treaba" si ca va semna Tratatul de aderare la Uniunea Europeana la data stabilita.

Dupa cum relata in exclusivitate cotidianul Adevarul de sambata, gruparea conservatoare din Parlamentul European cere blocarea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, printr-un vot negativ la 13 aprilie, cand pe ordinea de zi a legislativului european se va afla Tratatul de aderare al tarii noastre.

"Simpla declaratie a unui politician german, fie el crestin-democrat sau de orice alta culoare, nu este de natura sa stopeze procesul de integrare a Romaniei in UE, iar Romania, institutiile statului lucreaza pe baza de documente si nu de declaratii facute intr-un land sau altul in Germania.

O data cu asezarea noii administratii, sa stiti ca nu mai reactionam, sau nu ne mai construim politica externa dupa declaratiile fiecarui politician, respectabil desigur, vest-european. Noi lucram cu institutiile europene", a declarat, socant, sambata, presedintele Traian Basescu postului Realitatea TV.

Seful statului a continuat afirmand ca nu exista pericolul ca Romania sa nu semneze Tratatul de aderare pe 25 aprilie si a dat asigurari ca tara noastra "isi face treaba". "Eu va asigur ca Romania isi va face drumul de integrare asa cum a fost planificat, iar pentru autoritatile de la Bucuresti importante sunt relatiile institutionale.

Or, asta inseamna ca noi trebuie sa avem o sesizare de la Comisia Europeana, care tocmai a dat aviz favorabil procesului de semnare a Tratatului de aderare a Romaniei. Deci, cred ca suntem intr-o contradictie institutionala cu o declaratie de presa a unui politician", a precizat Traian Basescu la Realitatea TV.

De asemenea, seful statului a rugat presa romana sa nu ceara Guvernului sa reactioneze la declaratia fiecarui politician.

"Guvernul este al Romaniei si nu intra in dispute cu un politician oarecare, fie el si din Germania", a mai recidivat presedintele, ca replica la faptul ca in cursul zilei de sambata, nu a venit nici o pozitie oficiala in aceasta problema din partea Executivului de la Bucuresti.

Ministrul Integrarii, Ene Dinga, este si el mai nuantat, socotind ca reactia grupului politic crestin-democrat este "mai degraba una emotionala". "intr-un fel este normal sa fim atentionati de Comisia Europeana care ne monitorizeaza in mod strict indeplinirea angajamentelor", a recunoscut ministrul Integrarii.