Preda religia, are 24 de ani, provine dintr-o familie ilustra de refugiati rusi, a debutat anul trecut la cunoscuta editura pariziana Gallimard si crede ca Bucurestiul seamana cu Moscova.

Olga Lossky, stranepoata celebrului filozof ortodox rus Vladimir Lossky, s-a nascut la Paris, traieste in prezent la Bruxelles si a lansat in aceste zile, la Bucuresti si Constanta, cartea “Recviem pentru un cui”, despre un batrin infirm din Moscova anilor comunisti.

La Moscova, sub vechiul regim sovietic, batrinul infirm Fiodor Vasilievici gaseste un cui in incaltaminte. Dintr-odata, personajul din cartea “Recviem pentru un cui” de Olga Lossky, crede ca toata lumea este impotriva lui, in special locatarii apartamentului comunitar in care-si duce zilele.

Va agata in acest cui un tablou uitat, undeva, pe un dulap si o intreaga lume se va deschide in memoria lui.

“Apartamentul comunitar din cartea mea nu e un simplu cosmar al batrinului, la fel ca si revolutia rusa, in intregimea ei? Las loc tuturor interpretarilor”, a spus autoarea, venita special de la Bruxelles pentru a-si prezenta cartea, luni, la Institutul Francez din Bucuresti.

Romanii si rusii, “legati” prin ortodoxism. Olga Lossky e pentru prima oara in Romania. “Atmosfera din Bucuresti este foarte asemanatoare celei din Moscova. Asta a fost prima mea impresie”, a afirmat ea.

“Simt oamenii din Romania foarte apropiati de mine”, a adaugat Lossky, care are multi prieteni romani si in Franta, “pentru ca studiile legate de ortodoxie m-au pus in legatura cu cei care studiaza radacinile ortodoxiei”.

Sint multi asemenea romani in strainatate, a precizat scriitoarea, care il cunoaste si apreciaza pe tinarul preot roman Iulian Nistea, de la Biserica Romana din Cartierul Latin din Paris. Nistea duce o munca sustinuta de intelegere a ortodoxiei si prin intermediul Internetului, a povestit Lossky. “Romanii si rusii sint inconfundabil legati prin acest spirit comun ortodox”, a conchis ea.

Provine dintr-o familie de refugiati rusi. Olga Lossky este descendenta unei ilustre familii ruse refugiate in Occident dupa revolutia bolsevica. Vladimir Lossky (1903-1958), strabunicul ei, renumit filozof, s-a refugiat in 1922, la Praga, apoi la Paris. El a prezentat Occidentului, prin cartea sa, “Introducerea in teologia ortodoxa”, traditia dogmatica si mistica a ortodoxismului.

Profesoara de religie. Dupa ce a facut studii de literatura si de cinematografie, Olga Lossky a devenit profesoara de religie ortodoxa la Bruxelles.

“Toata familia s-a ocupat de studiul teologiei, toti am fost marcati de studiile strabunicului”, a spus ea. Tatal si bunicul scriitoarei sint profesori de teologie, iar fratele este, de asemenea, profesor de religie la Bruxelles.

“Strabunicul meu a sustinut faptul ca de misterul Divinitatii te apropii prin viata traita, nu prin ratiune si speculatii aride intelectuale, carora tocmai acest mister le scapa”, a spus scriitoarea. “Incerc sa arat copiilor ca Biserica Ortodoxa, in care ei nu pun piciorul, nu este o institutie arida, ci una purtatoare de Har, care iti da viata.

Totul e sa fii deschis si sa intelegi aceasta viata”, a mai spus Lossky.

I-a citit pe Ionesco si Eminescu

“Recviem pentru un cui”, prima carte a Olgai Lossky, publicata anul trecut in Franta de Editura Gallimard, a aparut in Romania la Editura Curtea Veche, in traducerea Doinei-Jela Despoi.

“Am iubit intotdeauna literatura datorita familiei mele”, a spus Lossky, care i-a citit, dintre scriitorii romani, pe Eugen Ionesco si pe Mihai Eminescu.