Banca Nationala a Romaniei a hotarit reducerea ratei dobinzii de politica monetara la nivelul de 14,5%. Potrivit oficialilor BNR, tinta de inflatie ramine 7%. Liberalizarea accesului strainilor la depozitele in lei se va produce pina la 30 iunie.

Oficialii BNR considera ca rata inflatiei din februarie, de 0,6%, certifica o consolidare a procesului de dezinflatie, in pofida cresterii accentuate a veniturilor disponibile ale populatiei si firmelor.

In sedinta din 12 martie 2005, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a analizat evolutiile recente din economia reala si din sectorul financiar si monetar, precum si perspectivele acestora pentru anul in curs.

Desi majorarea preturilor la energie si cresterea accizelor pentru alinierea la standardele Uniunii Europene vor avea un impact temporar negativ asupra preturilor la consumator, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale apreciaza ca tinta pentru inflatie, de 7 % in 2005, este realista. BNR reaminteste ca liberalizarea contului de capital se va realiza pina pe 30 iunie 2005.

In context, in urma consultarilor tehnice cu reprezentant ii Comisiei Europene, care au avut loc la Bruxelles, la 10 martie, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a definit si continutul masurilor de salvgardare ce pot fi impuse in cadrul procesului de finalizare a liberalizarii progresive a tranzactiilor de capital. Aceste ma- suri vor fi transpuse in reglementari ale BNR.

Masurile de salvgardare ar putea fi activate in situatia aparitiei unor fluxuri excesive de capital pe termen scurt, ca urmare a liberalizarii. Pe de alta parte, masurile de salvgardare vor fi luate doar daca intrarile si iesirile de capital ar genera dezechilibre ale balantei de plati sau ar conduce la perturbari severe ale politicii monetare si de curs, se arata in comunicatul bancii centrale.