Peste tara urmeaza sa se pravaleasca in acest an o gramada de bani. Depinde doar de romani daca vor sti sa profite de pe urma lor sau se vor sufoca sub muntii de euro, dupa ce au strigat ani de zile ca nu sint bani.

Este vorba, bineinteles, de liberalizarea contului de capital. Operatiunea care de luni de zile tine capul de afis al marilor spaime mioritice va fi declarata in curind de Banca Nationala ca un fapt implinit. In rastimp, sumele de valuta care urmeaza sa intre in Romania au inflamat spiritele peste poate.

Rasuna peste tara un vaiet prelung, un soi de bocet la capatiiul euro, moneda rapusa de leul nemilos. Isarescu a ajuns inamicul public numarul unu si in mintea unora el ar trebui sa opreasca cu pieptul dezgolit afluxul de valuta ori sa-si dea demisia.

Nimeni nu poate sa spuna in acest moment cu exactitate citi bani vor intra in Romania, o data ce strainii vor avea acces oficial la depozitele bancare exprimate in amaritii nostri de lei. Piata este insa plina de indivizi cu aceeasi mentalitate cu prezicatorul de cutremure Virgil Hincu. In fata sumelor care vor da navala, acesti vestitori ai dezastrului nu fac economie la metafore.

Toate suna a calamitate: tsunami, taifun financiar, una peste alta, mica economie romaneasca va fi rasa de pe suprafata pamintului. E greu sa-ti pastrezi cumpatul la auzul grozaviilor acestora. De cit ne-am vaitat ca vin speculatorii si ne sparg piata s-ar putea sa fim dezamagiti.

Discutiile privind capitalul speculativ, capital care, in pofida mentalului colectiv, nu e acelasi lucru cu specula din pietele agroalimentare, poarta amprenta unei anume naivitati romanesti. Si anume cea in care Romania este buricul pamintului.

S-a creat impresia ca, o data cu liberalizarea din primul semestru al anului de gratie 2005, investitorii de portofoliu vor lasa balta pietele financiare internationale si se vor napusti pe virginul teritoriu financiar romanesc. Dezamagirea va fi crunta.

Este adevarat ca vor exista tentative de speculare a dobinzilor inca mari oferite in Romania, dar o judecata rationala arata ca BNR poate sa faca destul de usor fata unor asemenea jocuri normale pe pietele financiare ale lumii. Romania, daca doreste sa faca parte din clubul european, va trece de aceste momente, la fel ca si celelalte state deja membre ale Uniunii.

In loc sa fie privit cu atita teama, momentul liberalizarii contului de capital ar trebui, mai degraba, folosit ca o oportunitate. Capitalurile care vin trebuie utilizate la maximum cit timp se vor afla in economia romaneasca.

Cei care plaseaza capitaluri se pot decide sa le si pastreze in tara respectiva daca politica economica din acel stat promite sa aduca profituri si pe termen lung. Forta «taifunului» financiar poate fi transformata intr-o ploaie binefacatoare.