Premierul Tariceanu si presedintele Basescu sunt prea ocupati cu treburile tarii pentru a iesi la rampa cu argumente care sa sustina demersurile Monicai Macovei. Ministrul Justitiei a devenit inamicul public numarul unu din cauza curajului sau de a scoate la ivela murdaria ascunsa in spatele institutiilor juridice autohtone.

Auditul comandat de Monica Macovei organizatiei Freedom House, o organizatie care din 1999 calculeaza nivelul coruptiei in statele aflate in tranzitie, scoate in evidenta faptul ca procurorii romani cedeaza presiunilor politice, iar in 2004 Parchetul National Anticoruptie (PNA) "a tratat ca invulnerabile multe persoane publice care ar fi trebuit anchetate".

Concluziile raportului Freedom House au jignit mandria liderilor politici din opozitie, care in frunte cu Ion Iliescu s-au aratat deranjati de faptul ca ministrul justitiei "a angajat un ONG american sa le dea lectii de buna purtare institutiilor juridice ale statului".

Fostul sef al statului, obisnuit sa le dea ordine judecatorilor si procurorilor, vede in auditul Freedom House o "agresiune fata de institutiile justitiei natio-nale". Este binecunoscuta fobia lui Ion Iliescu fata de valorile occidentale pe care de 15 ani incoace le considera nocive si impotriva carora a luptat pe fata cu o energie inepuizabila.

Nu este insa clar de ce Calin Popescu Tariceanu, un liberal pur-sange, si Traian Basescu, un politician care s-a angajat trup si suflet sa lupte impotriva coruptiei, nu il contrazic pe Ion Iliescu, un comunist care nu reuseste sa se reformeze.

Auditul comandat de Ministerul de Justitiei organizatiei Freedom House, cu sediul la Washington, demonstreaza nu doar faptul ca procurorul general si seful PNA s-au lasat folositi de fosta putere, ci si incompetenta lor profesionala. Intr-o tara normala Ioan Amarie si Ilie Botos si-ar fi dat demult demisiile. Dar in Romania nu exista demisia de onoare.

Pentru liderii politici directorii serviciilor secrete sau procurorii de prim-rang onorabilitatea de a iesi cu fruntea sus din post pare ceva desuet. Ei asteapta sa fie dati afara, iar pana atunci lucreaza cu motoarele in plin pentru vechii stapani, care trebuie crutati de anchete penale. De aceea infierarea raportului Freedom House se face la comanda pe toate fronturile.

Daca solutiile propuse de acest document ar fi puse in practica, cei mai multi procurori din conducerile Parchetului General sau PNA ar trebui schimbati pentru ca Freedom House recomanda instaurarea unui sistem de indicatori de performanta si atribuirea functiilor, inclusiv cele de conducere, pe baza unui concurs.

Rasturnarile de acest fel ar putea avea efecte imediate asupra clientilor politici ai fostei puteri, de aceea PSD, acompaniat de jurnalistii sai fideli, au reactionat cu atata duritate la auditul intocmit de Freedom House.

Posibilele modificari la varful justitiei dorite de Monica Macovei par sa-i deranjeze nu numai pe adversarii sai traditionali, ci si pe unii parteneri de guvernare, doar asa poate fi explicata lipsa de solidaritate a premierului si sefului statului cu singurul ministru care a luat taurul coruptiei de coarne.