Dupa ce liberalizeaza contul de capital si introduce leul greu, BNR va adopta regimul de politica monetara numit „tintirea inflatiei". BNR este a 19-a banca din lume care adopta „tintirea inflatiei".

Din aceasta vara, Banca Nationala a Romaniei va intra in clubul bancilor centrale ale tarilor care aplica regimul monetar de tintire a inflatiei (TI), a anuntat ieri guvernatorul Mugur Isarescu.

Seful bancii centrale a spus la conferinta stiintifica internationala „Inflation Targeting: International Experience and Romania’s Prospects" ca adoptarea regimului de politica monetara a inflatiei TI este cea mai buna optiune pe care o are Romania pentru a-si indeplini obiectivul fundamental de pastrare a stabilitatii preturilor, cel scris in statutul BNR.

Pariul BNR cu opinia publica

BNR va fi cea de-a 19-a banca centrala din lume care adopta tintirea inflatiei ca unul dintre cele mai potrivite cadre pentru politica sa monetara. Obtinerea unei inflatii joase si stabile pe termen lung este principalul scop al TI.

Este destul de dificil de dat o definitie noului regim de politica monetara, insa publicul din Romania va fi din ce in ce mai informat in aceasta privinta.

Pentru ca reusita in tintirea inflatiei presupune un fel de pariu cu publicul Bancii Nationale, miza fiind atingerea unei anumite tinte anuale de inflatie. Regimul de TI presupune «captarea» increderii populatiei in capacitatea BNR de a cistiga pariul.

De aceea, comunicarea este esentiala. Vor fi facute anunturi publice privind inflatia si realizate rapoarte trimestriale pe aceasta tema. Spre exemplu, in anul 2005, BNR va anunta o tinta de inflatie de 7%, cu o «marja de eroare» de plus-minus 1 punct procentual.

Banca centrala va trebui sa utilizeze toate pirghiile de care dispune pentru incadrarea cresterii anuale a preturilor in intervalul sus-amintit.

Daca nu reuseste, va trebui si sa explice public care au fost cauzele ratarii tintei de inflatie. Tintirea inflatiei presupune deci responsabilizarea bancii centrale in privinta stabilitatii preturilor, stabilitate pentru obtinerea careia aceasta isi pune in joc credibilitatea.

Credibilitate intarita prin statutul bancii adoptat vara trecuta care precizeaza independenta BNR fata de factorul politic. Guvernatorul Mugur Isarescu crede ca si alte conditii pentru introducerea TI sint acum indeplinite de Romania.

Intre acestea se numara obtinerea unei inflatii cu o singura cifra incepind cu anul 2004 si un istoric de succes al deflatiei dupa anul 2000, dar si un sistem bancar sanatos, sigur si stabil.

Nu in ultimul rind, TI inseamna sa prevezi evolutia economiei cu cel putin un an in avans si sa adopti masuri de prevenire a devierilor previzibile de la tinta de inflatie asumata.

Specialistii de la BNR au testat deja un model econometric care va fi folosit pentru tintirea inflatiei.