"Ziaristii romani sunt liberi"... Se indoieste cineva? Cat de mare a fost pericolul? Sunt doar niste pioni intr-o schema financiara? Poate sa faca cineva lumina in cazul care consuma celulele nervoase ale romanilor? Cine vrea s-o faca nu poate. Cine poate nu vrea s-o faca.

"Ziaristii romani sunt liberi"... E fraza pe care am auzit-o cel mai des in ultima vreme. Si, mai ales dupa arestarea lui Hayssam, am si crezut-o cu toate puterea. Liberi de ce? Liberi unde?

"Ziaristii romani sunt liberi"... De ce n-au fost liberi? Cine si de ce i-a trimis in Irak? Cine i-a pus sa faca interviuri cu presedintele si premierul Iarkului, desi aceastia erau desemnati cu o zi inainte sau chiar una dupa data stabilita ca fiind cea de intoarece?

"Ziaristii romani sunt liberi"... De ce sa declari public ca ai arestat un om implicat in rapire inainte sa-i eliberezi, dupa ce ai sustinut, de cate ori ai avut ocazi, ca orice informatie dauneaza jurnalistilor?

De ce sa vorbesti tot timpul despre "recupererarea" romanilor si nu despre eliberarea lor?

"Ziaristii romani sunt liberi"... Dar ce s-a intamplat cu insotitorul lor? De ce nu s-a alarmat nimeni cand acesta nu a mai aparut in poze?

O fi adormit omul dupa pozitia relaxata pe care o avea in inregistrarea video? De ce nici macar Omar Hayyssam nu s-a alarmat la disparitia partenerului sau de afaceri?

"Ziaristii romani sunt liberi"... De ce ii facea semne pe sub masa Sabbach lui Dinescu atunci cand acesta lega, pentru prima data, numele lui Hayssam de incidentul din Irak?

De ce vor cei din conducerea PrimaTV sa faca presa liniste, cand ei erau cei care, in primele doua zile, dadeau apa la moare speculatiilor de tot felul, tesand cele mai fantasmagorice scenarii?

"Ziaristii romani sunt liberi"... De ce a disparut tocmai fata fostului prefect de Buzau? De ce a disparut tocmai cea careia Omar Hayssam i-a facut cadou o masina? De ce nu s-a dezis nimeni pana acum de Hayssam?

De ce s-a grabit PSD sa-l excluda, dupa ce l-a tinut in brate atata amar de vreme? Ca doar politica de pana acum era "nu-s condamnat, sunt nevinovat"...

"Ziaristii romani sunt liberi"... Cine i-a eliberat si de ce nu vin acasa? De ce mai e nevoie sa fie interogati de americani? De ce sa existe banuiala ca unul din ei a fost implicat in propria-i rapire?

"Ziaristii romani sunt liberi"... Dar din 1 aprilie n-a mai aparut nici o noutate. Doar zvonuri si speculatii care au pus presa pe drumuri. Si cu toate astea n-a mai iesit nimeni sa ceara liniste. Surprinzator, dupa vizita la Cotroceni, si rudele disparutilor au intrat in silenzio stampa.

"Ziaristii romani sunt liberi"... Sssst, celula de criza lucreaza, sa n-o deranjam cu informatii de genul asta. Pe varful degetelor de la picioare sa ne indreptam spre iesire, sa stingem lumina si sa lasam curat in urma. N-ati auzit? Cand ii vor recupera, noi vom fi primii care vor afla...