Faptul ca, in fine, nu numai Pactul Ribbentrop-Molotov, care a insemnat impartirea unei parti din Europa intre viitoarele adversare Rusia si Germania, ci si intelegerea de la Ialta este condamnata in mod public este un eveniment in sine pozitiv. Iata ca, dupa decenii in care Intelegerea de la Ialta a fost tratata cu respectul cuvenit unor sfinte moaste, George W.

Bush regreta in numele Statelor Unite acest nenorocit targ intre statele aliate, care a impartit practic Europa intr-o zona libera si tari lasate prada pe mana Moscovei. De fapt, Ialta este temelia "legala" a imperialismului sovietic. Parafata de Marea Britanie si Statele Unite.

Acum cand, pentru prima data in istorie, facem parte dintr-o alianta militara si politica suficient de puternica pentru a nu ne mai teme pentru viitorul suveran al acestei tari, putem analiza la rece conditiile in care a fost scrisa istoria nefasta a Romaniei, incepand de la declansarea celui de-al doilea Razboi Mondial.

Aceasta conflagratie, initiata de Germania nazista si Italia fascista, cu sprijinul activ si interesat al Ungariei hortyste, s-a transformat, din punctul de vedere al Romaniei, intr-una dintre cele mai proaste afaceri politice. Initial, in urma Pactului Ribbentrop-Molotov, printr-o rusinoasa intelegere perfectata intre Moscova si Berlin, Romaniei i s-a rapit Basarabia.

Pe care Rusia sovietica a primit-o cadou, in urma unui ultimatum de 24 de ore. A urmat Ardealul, oferit plocon Ungariei hortyste. Incepand cu aceasta schilodire a Romaniei Mari si terminand cu dezmembrarea Ardealului din trupul tarii, Romania era condamnata sa faca unul dintre cele mai nenorocite aranjamente politice din istorie.

S-a aliat cu Germania si a pierdut razboiul, desi, in mod paradoxal si dramatic, este si a patra tara care s-a jertfit pentru infrangerea Berlinului, scurtand cu cateva luni conflagratia.

Dupa ce, la 23 august 1944, prin vointa partidelor politice si cu sprijinul direct al Regelui Mihai, a avut loc lovitura de stat care a condus la arestarea maresalului Antonescu si intoarcerea armelor impotriva unei coalitii de state cu care ne-am aliat fortat.

Chiar daca istoria nu se scrie cu "daca", suntem obligati sa observam ca, indiferent ce ar fi facut partidele politice si guvernele Romaniei ori Coroana acestei tari in intervalul 1939 - 1945, soarta noastra nu s-ar fi schimbat prea mult. Cartile erau facute de altii. Bucurestiul era pur si simplu dus de val, lipsit, de fapt, de orice posibilitate de manevra.

Oricat de socanta pare afirmatia de mai sus, ea capata consistenta si deplina credibilitate daca ne gandim la soarta pe care au avut-o Cehoslovacia si Polonia. Doua state care s-au opus unei aliante cu Germania atat cat au putut, tradate fiind de Marile Puteri, care au format apoi alianta antihitlerista. Si care au incercat, cu arma in mana, sa opuna rezistenta.

Sfarsind insa, printr-o ocupatie, in cazul Poloniei, de-a dreptul salbatica. Si, desi Cehoslovacia si Polonia au fost victime indiscutabile ale axei hitleriste, dupa victoria aliatilor au impartasit aceeasi soarta ca si Romania.

Mai mult chiar: biata Polonie a fost practic mutata pe harta Europei, cu acordul tuturor invingatorilor, iar principalele ei orase si, in primul rand, Varsovia, au suferit pentru a doua oara distrugeri considerabile, de asta data declansate chiar de "armata sovietica de eliberare". Iar ceea ce a urmat se rezuma - daca asta se poate rezuma - la decenii de teroare comunista.

Cand, ca si in cazul Romaniei si altor state est-europene, s-a incercat si partial s-a reusit distrugerea deliberata a fibrei unei natiuni. Practic, Polonia, desi a fost victima iar nu aliat al Germaniei, cum a fost Romania pana la 23 august 1944, a avut de suferit mai mult decat tara noastra. Un alt exemplu interesant, dar la fel de trist ni-l ofera Serbia.

O populatie alcatuita din multiple nationalitati, un stat artificial pe harta Europei, dar care a luptat in mod eroic, cu arma in mana, impotriva celei mai puternice coalitii de armate existente la acea data.

Si cu toate acestea, la masa de negocieri de la Ialta, cu acordul lui Roosevelt si al lui Churchill, Stalin a reusit sa traseze astfel conturul noii Europe, incat si popoarele Iugoslaviei sa cada sub cizma ruseasca. In schimb Austria, desi nu a opus vreo rezistenta Germaniei, ci, dimpotriva, a luptat alaturi de Hitler, a "cazut" in zona libera. Ca si o parte din Germania.

Abia acum, prin condamnarea, de catre presedintele Statelor Unite, a infamelor Intelegeri de la Ialta - dupa ce si Moscova a condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov - istoria acestui continent poate fi pusa, pentru prima data in ultimele decenii, sub un semn al normalitatii.

Romania, alaturi de alte state care au fost victime ale arbitrariului Marilor Puteri, a primit acum la Moscova, pentru intaia data, o despagubire morala pentru ceea ce i s-a intamplat.