In Statele Unite, Camera Reprezentantilor a votat majorarea finantarii de catre guvern a cercetarii in domeniul celulelor stem embrionice.

Votul deschide calea unei confruntari cu presedintele Bush, care a promis ca isi va exercita dreptul de veto impotriva acestui proiect de lege, in cazul in care el trece de Senat.

Legea ar urma sa permita oamenilor de stiinta sa foloseasca celule stem provenind de la embrioni creati in cadrul programelor de feritilizare in-vitro, dar care nu au fost niciodata implantati intr-un uter.

Cercetatorii cred ca in celulele stem - care se pot transforma in numeroase alte tipuri de tesut - se afla raspunsul vindecarii multor afectiuni, inclusiv boala Parkinson si diabetul.

Votul a fost precedat de discutii aprinse intre cei care spun ca cercetarile in acest domeniu sunt vitale pentru progresul medicinei si cei care declara ca astfel este distrusa o viata omeneasca.

In 2001, presedintele Bush a declarat singurele fonduri federale disponibile vor fi cele destinate cercetarii in care se folosesc celulele stem deja existente - ceea ce inseamna ca de atunci incoace nu s-au mai recoltat astfel de celule.

Proeictul de lege, initiat de doi congresmeni, unul democrat si unul republican, urmareste ridicarea acestei interdictii.

In Statele Unite, multi catolici si adeptii ai unei politici traditionaliste in domeniul social se opun distrugerii embrionilor.

Liderul majoritatii republicane, Tom DeLay, a spus ca proiectul de lege ar insemna finantarea de catre contribuabili a "dezmembrarii unor fiinte umane vii".

Inainte de dezbaterea din Camera, presedintele Bush a aparut alaturi de un grup de copii care, inainte de a fi adoptati si implantati intr-un uter, au fost la un moment dat doar niste embrioni congelati intr-o clinica de fertilitate.