Purtatorul de cuvint al Guvernului a facut publica pozitia Executivului roman fata de votul dat de Franta Constitutiei Europene. Pe linga asigurarile referitoare la continuarea procesului de extindere, Palatul Victoria anunta ca "votul francez din 29 mai ar putea totusi sa duca la cresterea exigentei fata de Romania".

Tariceanu a mai anuntat ca va avea o intilnire cu premirul Bulgariei si cu cancelarul german Gerhard Schroeder la inceputul lunii iunie.

Rezultatul referendumului din Franta asupra Constitutiei Europene exprima optiunea suverana a poporului francez. Constructia europeana se afla astazi in fata unei incercari, dar Guvernul Romaniei este increzator ca ea va fi trecuta cu succes.

Este important ca votul francez nu constituie un „Nu" declarat Europei, ci mai degraba expresia unei insuficiente comunicari cu cetatenii asupra unui proiect atat de complex cum este tratatul constitutional, precum si rezultatul unor dificultati politice interne.

Romania isi reitereaza pe aceasta cale sustinerea pentru ratificarea Constitutiei Europene. Dorim ca Romania sa adere la 1 ianuarie 2007 intr-o Uniune puternica si cu mecanisme institutionale eficiente, apte sa sustina o Europa largita. Constitutia Europeana asigura astfel de institutii.

In fata unei preocupari a opiniei publice romanesti, subliniem ca nu exista nici o corelatie juridica intre votul asupra Constitutiei europene si continuarea extinderii Uniunii Europene, cu Romania si cu Bulgaria.

Sunt doua dosare si doua procese distincte. Negocierea aderarii Romaniei la UE s-a finalizat prin semnarea Tratatului de Aderare la Luxemburg, la 25 aprilie 2005, pe cand procesul constitutional a decurs separat si a fost incheiat cu ocazia Consiliului European de vara din 2004.

Aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana nu poate fi conditionata de natura votului nici unui stat membru asupra Constitutiei europene.

Tratatul de Aderare a Romaniei si Bulgariei a fost negociat si semnat in asa fel incat sa fie adaptabil atat Tratatului de la Nisa, care organizeaza procesul decizional in Uniune in prezent, cat si Constitutiei Europene, in momentul intrarii in vigoare a acesteia. Tratatul de Aderare prevede termenele si conditiile in care Romania va adera la UE pe 1 ianuarie 2007.

Atat statele membre cat si Romania si-au dat acordul in acest sens prin semnarea tratatului pe 25 aprilie 2005.

Votul francez din 29 mai ar putea totusi sa duca la cresterea exigentei fata de Romania, in perspectiva evaluarii pe care o va face Comisia Europeana in toamna, in cadrul raportului de monitorizare.

In aceste conditii, Guvernul condus de premierul Calin Popescu-Tariceanu isi reafirma determinarea de a lua toate masurile de reforma, pentru ca Romania sa-si indeplineasca cu strictete angajamentele, atat pe cele care ar putea activa clauza de salvgardare, daca nu sunt respectate, cat si pe cele care tin de aplicarea acquis-ului comunitar.

Seriozitatea acestui angajament este dovedita si de faptul ca pana in acest moment suntem in grafic cu indeplinirea masurilor convenite cu partenerii nostri europeni.

Urmatoarele patru luni vor fi determinante pentru data la care va intra Romania in UE. Justitia, afacerile interne si concurenta reprezinta principalele domenii in care schimbari radicale vor fi vizibile in aceasta perioada. Sistemul invechit va incerca probabil sa blocheze reforma si in al doisprezecelea ceas.

De aceea, Guvernul Romaniei are nevoie in aceste momente de sprijinul intregii societati, pentru a duce la indeplinire cu succes proiectul european. Aici nu este vorba de o orientare politica sau de alta, ci de interesul national al Romaniei. Romania are doar de castigat daca se uneste si se mobilizeaza in acest moment in jurul proiectului european.

In aceste conditii Primul-Ministru, Calin Popescu-Tariceanu, ii invita maine pe liderii tuturor grupurilor parlamentare, pe presedintii celor doua comisii de politica externa si pe presedintele Comisiei pentru Integrare Europeana din cadrul Parlamentului sa aiba o consultare asupra modului in care Romania trebuie sa raspunda noii realitati europene.

De asemenea, premierul Tariceanu urmeaza sa aiba o consultare si cu primul-ministru al Bulgariei, Simeon de Saxa Coburg-Gotha, pentru a discuta despre felul in care cele doua tari ar putea sa-si coordoneze pozitiile, in lumina noilor evolutii europene.

Tot in aceasta saptamana, pe 2 si 3 iunie, Primul-ministru Tariceanu va efectua o vizita la Berlin, care are o importanta strategica in acest context european. Subiectul discutiilor cu Cancelarul German Gerhard Schroeder si cu alti lideri politici germani se va axa pe agenda europeana si pe progresele inregistrate de Romania in procesul de aderare la UE.

Premierul Tariceanu reafirma pe aceasta cale angajamentul sau total pentru a transforma proiectul european al Romaniei intr-o realitate de succes.