Un grup de 50 de actori si regizori, carora li se alatura arhitecti si ingineri, cer intr-un memoriu catre ministrul Culturii si Cultelor ca sala unde functioneaza acum Opereta sa fie refacuta la parametrii ei din anii '70 si sa revina in folosinta Teatrului National din Bucuresti (TNB).

"La ora actuala, dupa nedoritul incendiu de la inceputul anului, refacerea salii la parametrii ei artistici si tehnici initiali este o datorie fata de cultura romana, o datorie pe care trebuie sa ne-o asumam cu totii: Guvernul Romaniei, Ministerul Culturii si Cultelor si Teatrul National.

Iar Teatrului de Opereta trebuie sa i se asigure un spatiu adecvat, propice pentru asigurarea unor productii cu adevarat valoroase", se arata in memoriu.

Documentul este semnat, printre altii, de Radu Beligan, Carmen Stanescu, Mircea Albulescu, Marin Moraru, Gheorghe Dinica, Draga Olteanu Matei, Rodica Popescu Bitanescu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Ilinca Tomoroveanu, Maia Morgenstern, Marius Bodochi, Dan Puric, Claudiu Bleont, Sanda Manu, Ion Cojar si Ileana Stana Ionescu.

De asemenea, printre semnatari se numara arhitectul Romeo Belea, unul dintre autorii proiectului TNB, si regizorii Liviu Ciulei si Horea Popescu, care au fost consultantii colectivului care a proiectat si realizat teatrul intre anii 1963-1977.

Disputata sala a fost folosita de TNB pana in 1987, cand a intrat in folosinta Operetei, al carei sediu fusese demolat. La inaugurare, ea avea avantajul de a putea fi folosita ca scena polivalenta: italiana, elisabetana sau arena.

Dupa ce a trecut la Opereta, instalatiile de transformare a salii nu au mai fost folosite.