Actiunea „ajutoare pentru centrale” va demara cel tarziu la inceputul lunii august, autoritatile punand la punct ultimele detalii.

Romanii care vor inlocui sobele de teracota cu centrale termice vor putea intra in posesia celor 12 -15 milioane lei de la stat, numai daca isi vor procura inainte cupoane de la Directiile de munca din intreaga tara, precizeaza surse guvernamentale.

Pentru a obtine cuponul care valoreaza 15 milioane de lei, beneficiarul trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, si anume: sa faca dovada ca incalzirea locuintei este asigurata cu soba de teracota, ca are contract individual de furnizare de gaze si un venit net de maxim

3.100.000 lei/luna pe persoana din familia respectiva. Toate actele vor fi puse intr-un dosar cu care solicitantul se va deplasa la Directiile de munca din toata tara. Cum banii de la stat– 900 miliarde de lei - ajung

doar pentru 60.000 de locuinte din cele peste 650.000 care sunt dotate in prezent cu sobe de teracota, este de asteptat ca putini dintre romanii, care se vor calca pe picioare la Directiile de munca, sa-si incaseze ajutorul promis de Guvern.

Fericitii beneficiari se pot adresa ulterior unei firme autorizate de Autoritatea de Reglementare in Domeniul gazelor Naturale (ANRGN) si ISCIR pentru a-si procura centralele termice, pe care sa le monteze pana vine iarna.

Potrivit acelorasi surse guvernamentale, firmele care comercializeaza centrale termice intentioneaza sa semneze conventii cu bancile pentru acordarea de credite pentru romanii cuponari.

Astfel, pe langa ajutorul de 12-15 milioane lei de la stat, ce reprezinta 33% din investitie, „cuponarii” vor putea sa obtina imprumuturi de la banci, pe 3 ani, cu dobanzi avantajoase. Ceea ce va insemna un efort financiar de 300-400.000 de lei pe luna(30-40 lei noi) pentru o familie.