In cazul fuziunii, divizarii si lichidarii voluntare, AVAS va fi anuntat in termen de 10 zile de la luarea deciziei de catre detinatorul activului cumparat de la stat. In cazul falimentului si reorganizarii juridice, termenul se aplica din momentul luarii la cunostinta a deciziei juridice.

Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta, care face parte din pachetul normativ absolut necesar ade-rarii la UE, prin care modifica si completeaza Ordonanta Guvernului. nr. 25/2002 privind unele masuri de urmarire a executarii obligatiilor asumate prin contractele de privatizare a societatilor comerciale.

Ordonanta 25/2002 nu prevedea nici un termen strict, acesta fiind eventual stabilit prin contractul de vanzare-cumparare a societatii.

Prin ordonanta adoptata in sedinta de guvern de ieri, AVAS va avea dreptul s" aplice sanc?iuni in cazul in care cumparatorul nu isi respecta obliga?iilea respectarii prevazute in contractele de privatizare, a decis executivul ieri in sedinta de guvern. In plus, executivul a decis acordarea unor puteri suplimentare AVAS pentru ca monitorizare contractelor de privatizare sa fie mult mai stricta.

Ordonanta interzice exceptarea de la plata dobanzilor, a majorarilor sau a penalitatilor de orice fel, calculate de AVAS pentru neindeplinirea la termen a obligatiilor contractuale privind plata pretului sau a ratelor, investitiile realizate sau capitalul de lucru asigurat.

Vor fi monitorizate de AVAS si societatile comerciale care au fuzionat dupa privatizare sau au fost infiintate prin divizarea unitatilor privatizate.

AVAS va folosi rezultatele monitorizarilor numai pentru urmarirea modului de respectare a obligatiilor asumate de cumparator, fara ca rapoartele sa fie facute publice, se arata in actul normativ. Guvernul a decis ca pre-vederile ordonantei se vor aplica si contractelor de privatizare aflate in derulare.